BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an. Consiliul de Administrație cere reforme structurale care să stimuleze economia

BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an. Consiliul de Administrație cere reforme structurale care să stimuleze economia
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 7% la 6,75% pe an, începând din 8 iulie.

BNR a redus rata dobânzii de politică monetară

„Având în vedere cele mai recente date disponibile și perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următoarele luni pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior, dar și în condițiile incertitudinilor încă ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât în ședința de astăzi, 5 iulie 2024, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 7,00 la sută pe an, începând cu data de 8 iulie 2024.

Totodată, s-a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 8,00 la sută pe an, și reducerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută pe an, de la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, a transmis BNR. într-un comunicat.

Consiliul de Administraţie al BNR, despre situația economică a României

BNR a mai transmis că deciziile Consiliului de Administrație vizează menținerea stabilității prețurilor și a îndemnat la implementarea de reforme structurale.

„Deciziile CA al BNR vizează asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într‑o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. Consiliul de administrație reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru stabilitatea macroeconomică și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.

BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, în condiții de păstrare a stabilității financiare”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Ilinca Vandici, mărturisiri emoționante după ce Andrei Neacșu a devenit din nou tătic: „M-am măcinat şi m-am consumat şi m-am distrus pe interior în tăcere, zâmbind la televizor”
23:37 - Lasconi: Simion are toate datele să devină dictator / Crin Antonescu și Ponta au vrut să dea o lovitură de stat în 2012 (VIDEO)
23:07 - Fiica lui Tily Niculae a suferit un AVC la doar 12 ani: „Eu consider că fiecare ființă umană care vine pe pământ are niște îngeri pe umăr”
22:44 - Mircea Bravo: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată că voi fi dat în judecată de 15 ori de aceeași persoană”
22:12 - Lasconi: Bolojan a demonstrat profesionalism. Ciolacu a dus economia în gard (VIDEO)
21:40 - Lasconi: Dacă aș fi președinte, i-aș reaminti lui Donald Trump că în războaiele purtate de SUA am pierdut 30 de români și sute de alți militari români au fost schilodiți și răniți (VIDEO)
21:09 - Elena Lasconi, reacție după ce fiica ei a spus că Nicușor Dan a intrat în cursa electorală „din ură”: „Istoria ne va arăta, dar e un pic inexplicabil” (VIDEO)
20:35 - Lasconi: Nu o să mă retrag, am intrat într-o competiție pe care vreau s-o câștig / Nicușor Dan nu intră în turul 2 / Vom vedea cum se poziționează candidații și dacă vin la dezbateri (VIDEO)
20:13 - Rareș Bogdan: Cei care lingeau clanțe la ambasade ne spun azi că America e dușmanul nostru / Nu aș vota Partidul Democrat, pentru că în abordările lor sunt de multe ori neomarxiști
19:45 - Trump spune că e „foarte furios” și „enervat” pe Putin. Președintele SUA amenință cu tarife secundare pe tot petrolul rusesc