BNR contestă eficiența programului Prima casă. Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, susține cănumărul celor care își permit un avans mai mare de 5% este în creștere, iar în aceste condiţii, programul nu reprezintă decât o formă de transfer a unor sume de bani de la buget către sectorul privat şi nu o formă de creştere a accesabilităţii persoanelor fizice la obţinerea de credite în vederea achiziţionării unei locuinţe.
Într-o analiză BNR coordonată de Lazea se precizează că menţinerea acestui program, în condiţiile în care activitatea pieţei creditului s-a reluat și s-a relaxat, ridică probleme privind eficienţa efortului bugetar, scrie ZF.
Cu alte cuvinte, BNR ar vrea ca "Prima casă" să-și încheie misiunea, iar băncile să dezvolte credite ipotecare similare programului.
„Prima casă poate produce distorsiuni în mecanismul de piaţă, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condiţiile existenţei acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanţiei de 50% oferite de către stat”, mai spune Lazea.
În prezent, creditele acordate prin programul „Prima casă” totalizează 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB.