În ședința monetară de joi, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară, a anunţat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.
Totodată,Consiliul de administrație al BNRa decis menținerea la 1,50 %pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 %pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard).
De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că rata anuală a inflației IPC a urcat în luna iulie la 4,1 %, de la 3,8 %în luna iunie, iar în luna august a scăzut la 3,9 %în linie cu prognoza, menținându-se deasupra intervalului de variație al țintei.
„Evoluția s-a datorat în principal creșterii prețurilor produselor din tutun și în secundar dinamicii ascendente a prețului combustibililor și a inflației de bază, al căror impact a fost doar parțial contrabalansat de cel al temperării creșterii anuale a prețurilor administrate și a prețurilor alimentare volatile.
Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) a continuat să crească, relativ mai lent decât s-a anticipat, mărindu-se de la 3,3 la sută în luna iunie, la 3,4 la sută în august. Avansul a reflectat influențele opuse venite din majorarea prețurilor internaționale ale unor produse agroalimentare, respectiv din reducerea tarifelor unor servicii de telefonie, suprapuse presiunilor inflaționiste semnificative pe partea cererii și a costurilor salariale, precum și valorilor ridicate ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt”, se menţionează încomunicatul BNRprivind deciziile luate în şedinţa monetară, anunțat de guvernatorul Mugur Isărescu.
Totodată, rata medie anuală a inflației IPC a continuat să scadă de la 4,1%în luna iunie, până la 4%în iulie și 3,9%în luna august, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum pentru intervalul iulie-august s-a menținut la nivelul lunii iunie, de 4%.
De asemenea, comunicatul privind decizia Consiliul de administrație al BNR atrage atenţia asupra incertitudinilor privind inflţia în contextul anului electoral 2019-2020.
„Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă.
Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro și a celei globale, precum și din creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial și al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.