BNR a crescut dobânda cheie la 3% pe an. Românii vor plăti credite mai scumpe

BNR a crescut dobânda cheie la 3% pe an. Românii vor plăti credite mai scumpe
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marți, 5 aprilie, pe fondul inflației galopante, BNR a stabilit să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 3% pe an, o majorare de 0,5%.

Astfel, odată cu majorarea dobânzii de referință, creditele bancare vor fi mai scumpe.

„Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Cum a evoluat rata inflației în 2022, în România

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească gradual în primele două luni din anul curent, în ciuda previziunilor. Astfel, rata inflației a urcat accelerat, la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.

Creșterea prețurilor a fost mai mică decât se estima ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de preţurile energiei electrice şi gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază şi al schemelor extinse de plafonare, care au devansat semnificativ influenţele creşterii relativ mai pronunţate a preţului combustibililor, a preţurilor alimentelor şi a celor administrate, informează Agerpres.

În plus, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

La un credit ipotecar de 250.000 de lei (aprox. 50.000 de euro), raportat la ROBOR, un român plătea anul trecut o rată de 1.367 de lei. Acum, rata este de 1.855 de lei, cu aproape 500 de lei mai mare. Dacă ROBOR ajunge de la 4,62%, în prezent, la 6%, atunci omul va plăti lunar peste 2.100 de lei, se arată pe FinZoom.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:34 - Bani de la stat pentru elevii care-și cumpără computere. Ministerul Educației continuă programul Euro200
10:29 - Negrescu (vicepreședinte PE): „Am cerut ca o parte din cele 10 miliarde de euro păstrate pentru situații neprevăzute să fie utilizată pentru a compensa efectele negative ale războiului tarifelor asupra companiilor europene, inclusiv românești”
10:14 - Tânăr de 25 de ani, reținut pentru proxentism. El ar fi obligat trei femei să se prostitueze în Franța și Olanda
10:08 - Bolojan: Dacă România s-a schimbat, acesta e un rezultat al îmbinării dintre investițiile românești și cele străine care s-au făcut. Politicienii să creeze condițiile ca afacerile să se dezvolte în continuare
10:04 - Războiul comercial declanșat de Trump prăbușește prețul petrolului. Experții se tem de o recesiune globală
10:00 - Criza din Rin Grand Residence: Cristian Gațu și Florin Grigore despre traficul de persoane și regimul hotelier ilegal din complex
09:47 - „Maratonul vitezei”. Polițiștii au ieșit în teren pentru prinderea vitezomanilor
09:41 - Protest la un liceu din Timișoara: Elevii acuză profesoara de Română că face prozelitism religios şi propagandă politică la ore. Ce spun conducerea liceului și Inspectoratul Școlar
09:40 - Datorii uriașe ale lui Trump către statul New York. Șeful de la Casa Albă dă vina pe angajați
09:14 - Rusia continuă bombardarea orașelor ucrainene. Atacuri cu drone înaintea discuțiilor cu SUA de al Istanbul