Marți, 5 aprilie, pe fondul inflației galopante, BNR a stabilit să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 3% pe an, o majorare de 0,5%.
Astfel, odată cu majorarea dobânzii de referință, creditele bancare vor fi mai scumpe.
„Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească gradual în primele două luni din anul curent, în ciuda previziunilor. Astfel, rata inflației a urcat accelerat, la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.
Creșterea prețurilor a fost mai mică decât se estima ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de preţurile energiei electrice şi gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază şi al schemelor extinse de plafonare, care au devansat semnificativ influenţele creşterii relativ mai pronunţate a preţului combustibililor, a preţurilor alimentelor şi a celor administrate, informează Agerpres.
În plus, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
La un credit ipotecar de 250.000 de lei (aprox. 50.000 de euro), raportat la ROBOR, un român plătea anul trecut o rată de 1.367 de lei. Acum, rata este de 1.855 de lei, cu aproape 500 de lei mai mare. Dacă ROBOR ajunge de la 4,62%, în prezent, la 6%, atunci omul va plăti lunar peste 2.100 de lei, se arată pe FinZoom.ro.