Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii

Publicat: 03 12. 2012, 12:08
Foto: business-forum.ro

Instabilitatea politică din țara noastră sperie investitorii, au declarat directori de companii și analiști consultați de Bloomberg. Aceștia recomandă ca alegerile parlamentare din această săptămână să pună capăt războiului politic dintre liderii țării, sau există riscul să ne confruntăm cu declinul monedei, obligaţiunilor şi investiţiilor.

Investițiile directe au scăzut puternic în România, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, față de nivelul record de 9,5 miliarde de euro în 2008.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt într-o luptă continuă pentru putere. Acest lucru a condus la prăbuşirea unui guvern în martie şi la un vot de demitere a preşedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea că România înregistrează un recul democratic.

Încrederea investitorilor a scăzut, alimentând majorarea costurilor de împrumut şi împingând leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la începutul lunii august, iar costul asigurării datoriei pe cinci ani a României împotriva riscului de neplată (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

Nu cred că actuala coaliţie de guvernare este conştientă de pericolele cu care se confruntă. (Incertitudinea, n.r.) afectează investiţiile străine, întrucât companiile devin foarte suspicioase privind prezenţa într-o ţară în care nu ştiu la ce să se aştepte„, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-şi respecta promisiunile agravează temerile legate de înrăutăţirea situaţiei economice. „Nu cred că actuala coaliţie de guvernare este conştientă de pericolele cu care se confruntă. (Incertitudinea, n.r.) afectează investiţiile străine, întrucât companiile devin foarte suspicioase privind prezenţa într-o ţară în care nu ştiu la ce să se aştepte„, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Perspectiva unei victorii a actualei coaliţii aflate la guvernare, care să-i dea premierului Ponta suficientă susţinere parlamentară pentru a-şi pune în aplicare agenda, ar putea ajuta la câştigarea încrederii investitorilor,sunt de părere analiștii. „Aşteptările sunt ca actualul guvern să câştige alegerile şi să ajungă la un acord cu FMI la scurt timp după, posibil chiar în primul trimestru. Dacă are loc o schimbare în acest scenariu, ar putea avea impact negativ„, precizează Bloomberg.