Criza din Crimeea va schimba calculele politice privind industria de petrol și gaze accelerând eforturile Rusiei de a vinde mai mult în China și lăsând Europa în situația de a importa mai scump, în timp ce dependența SUA de Orientul Mijlociu va crește, scriu jurnaliștii de la Bloomberg.
China s-a înţeles deja cu Rusia să cumpere petrol rusesc în valoare de peste 350 de miliarde de dolari în anii următori, iar aceste legături vor deveni probabil şi mai strânse ca urmare a sancţiunilor pe care le impun SUA şi UE Rusiei, ca pedeapsă pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea.
Însă impactul acestor schimbări va fi dificil. Europa, care importă circa 30% din gazele naturale din Rusia, are puţine alternative imediate.
„Ruşii vor încerca să vândă, iar cumpărătorii din Asia vor negocia destul de dur”, a declarat Philip Verleger, economist la PKVerleger.
Analistul sugerează că țările din Europa vor fi cel mai puternic afectate, în contextul eforturilor de a-și reduce dependența de Rusia către Europa și SUA, inclusiv infrastructura deficitară de export către Asia, a spus cercetătorul Robert Kahn.