Consultantul fiscal Gabriel Biriș nu crede promisiunile guvernanților că nu vor crește taxele de la anul. Biriș e convins că acestea vor fi majorate în 2025 și a insistat că nu e normal ca PSD și PNL să ceară votul românilor fără să le spună ce planuri au.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV, în contextul în care Ministerul Finanţelor a transmis recent la Bruxelles planul pe 2025-2031, care prevede măsurile pentru reducerea deficitului bugetar de la 7,9%, la final de 2024, la 2,5% din PIB, la sfârșit de 2031. Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană înainte de a fi pus în aplicare.
Întrebat despre declarațiile de luni ale premierului Marcel Ciolacu (PSD), Gabriel Biriș a răspuns: „Eu cred că dl Ciolacu e de bună credință, dar prost informat, pentru că a spus că nu va crește (TVA). Păi ne uităm în planul de ajustare și vedem că, într-adevăr, la anul nu crește, dar în 2026 îți crește de la 6,8% la 7,3% din PIB venitul din TVA. Păi cum o faci? Că n-ai cum s-o faci decât crescând taxe”.
„Ce optimizare? Hai să fim oameni serioși… Iarăși mai e o chestie care nu poate fi explicată altfel decât printr-un plan încă nemărturisit de creștere a cotei unice: dl Ciolacu a spus că nu crește cu 6% impozitul într-o țară în care sarcina fiscală pe muncă e cea mai mare. Da, pe contractele de muncă e cea mai mare sarcină, în special la contractele mici. Dar cum putem explica creșterea la anul de la 2,8% la 4% din PIB a veniturilor din impozitul pe salarii și venit? N-ai cum, decât prin creșteri.
În planul acesta văd foarte multe lucruri care-mi pun sub semnul îndoielii seriozitatea întregului plan, pentru că ne uităm și la veniturile din CAS. Sunt constante pe toată perioada de 7 ani. Păi și în ultimii 3 ani n-ar trebui să vedem impactul pensionării decrețeilor? Ar trebui să scadă veniturile din CAS, că e cea mai mare cohortă numerică de angajați.
Iar mă uit pe partea de creșteri de asistență socială, din care cea mai mare parte sunt pensiile, și văd că în ultimii 3 ani, 2029-2031, scad. Cum să scadă, că atunci ar trebui să vedem pensiile decrețeilor? Ce facem? Nu-i mai pensionăm? Să spună tot!”, a mai declarat Gabriel Biriș.
Decidenții „fac toate eforturile să nu cumva să-i deranjeze pe marii hoți, că gap-ul de TVA de 36%, care înseamnă 9 miliarde de euro nu vine de la noi, ci de la câțiva care fură foarte mult și în special pe zona de achiziții intracomunitare, frauda carusel, (…) și din insolvențe. (…) Pe ăștia dl ministru Boloș nu-i deranjează. Cifrele pe care le-au prins în acest plan confirmă că nici n-au de gând să-i deranjeze”, a mai acuzat consultantul fiscal.
Gabriel Biriș a amintit apoi că premierul Marcel Ciolacu a făcut niște promisiuni și la finele anului trecut și nu s-a ținut de ele.
„Țineți minte, apropo de ce ne promit politicienii, că anul trecut ne promitea domnul prim-ministru că la fiecare leu în plus luat prin majorările de taxe o să taie un leu de la cheltuieli? Ei, pe primele opt luni au luat de la contribuabilii 50 de miliarde de lei în plus. Cât au scăzut cheltuielile? N-au scăzut, au crescut cu 90. (…)
Dacă anul trecut ne-a promis că reduce cheltuielile, cum putem să credem că de la anul le vor reduce?”, a mai declarat consultantul fiscal Gabriel Biriș, pentru B1 TV.