Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi deprecierea leului sunt principalele urmări ale executivului Ponta. Bilanțul după trei luni de guvernare a fost dominat de scandaluri politice, constată jurnaliştii de la Econtext.
Guvernul lui Victor Ponta a fost învestit pe data de 7 mai. De atunci şi până acum, s-au întâmplat multe. Promisiuni, îndepliniri şi. scandaluri. Toate pornite de la suspendarea lui Traian Băsescu. În ceea ce priveşte măsurile anunţate, dar neduse la îndeplinire de către guvernul USL lista prezentată de cei de la Econtext cuprinde în primul rând impozitarea salariilor de peste 4.000 de lei, măsură ce ar fi adus mai mulţi bani la bugetul de stat.
Nici reducerea TVA-ului din agricultură sau a CAS-ului nu au avut loc, iar contractele cu băieţii deştepţi din energie au fost menţinute în continuare. Deşi cei de la Fondul Monetar Internaţional au cerut privatizarea Hidroelectrica, Tarom şi CFR, aceste lucruri nu au fost îndeplinite de miniştrii lui Ponta. De asemenea, nu a fost stimulată economia şi nici crearea locurilor de muncă.
Guvernanţii de la USL au înlocuit persoane din funcţii cheie ale statului, cum ar fi Senat, camera deputaţilor sau Avocatul Poporului. Mai mult decât atât, puterea a reuşit, după mai multe încercări, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi, salariile au crescut cu 8%, iar TVA-ul se plăteşte acum la încasarea facturii. Scandalurile de plagiat însă au fost cap de afiş în aceste trei luni de zile.
Scandalurile politice au dus la scăderea leului ceea ce înseamnă repercusiuni masive asupra cetăţenilor de rând. Astfel, moneda naţională s-a depreciat cu circa 6% faţă de euro şi cu 12% faţă de dolar. Stricarea imaginii României este şi ea una din implicaţiile acestor măsuri, la fel şi scumpirea împrumuturilor externe sau amânarea acceptării în spaţiul Schengen.
Vezi AICI analiza completă a primelor trei luni de guvernare a Cabinetului Ponta