BILANŢ ruşinos! Cât costau PÂINEA, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât COSTĂ acum (FOTO)
Prețurile pâinii, laptelui, ouălor și untului erau apropiate la București, Paris și orașele din SUA la începutul secolului XX, potrivit unor informații publicate de Banca Națională a României, citate de profit.ro.
La 1900, pâinea costa 24 de bani la București și 38 de bani la Paris. Acum, franzela costă 2,78 lei în capitala României și echivalentul a 9,32 lei în cea a Franței. La 1900, ouăle costau 5 bani la București și echivalentul a 12 bani la Paris și 9 bani în America. Au ajuns la 79 de bani în ianuarie, respectiv 1,68 lei și 57 de bani.
Prețurile alimentelor au crescut cu 4% anul trecut. Cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu aproape 44%, în timp ce untul s-a scumpit cu circa 23% și laptele și produsele lactate cu 4,6%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că prețurile la alimente se vor alinia la nivelul zonei euro, ca urmare a procesului de convergență.