Biden critică lăcomia industriei de petrol: ExxonMobil a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu

Biden critică lăcomia industriei de petrol: ExxonMobil a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu
Un Cessna rătăcit în zona de securitate a lui Biden a pus pe jar Forțele Aeriene

Biden a avertizat rafinăriile că administrația este pregătită să „utilizeze toate instrumentele rezonabile și adecvate ale guvernului federal și autoritățile de urgență pentru a crește capacitatea și producția rafinăriilor pe termen scurt”.

Un galon de benzină costă acum peste 5 dolari

Președintele SUA a cerut miercuri rafinăriilor de petrol din SUA să producă mai multă benzină și motorină, afirmând că profiturile acestora s-au triplat în perioada războiului dintre Rusia și Ucraina, în timp ce americanii se luptă cu prețuri record la pompă.
„Criza cu care se confruntă familiile merită o acțiune imediată”, a scris Biden în ciorna unei scrisori către rafinăriile de petrol obținută de The Associated Press. „Companiile dumneavoastră trebuie să lucreze cu administrația mea pentru a prezenta soluții concrete, pe termen scurt, care să abordeze criza”.

Foto: Pixabay

Prețurile la benzină la nivel național sunt în medie de aproximativ 5 dolari pe galon, o povară economică pentru mulți americani și o amenințare politică pentru colegii democrați ai președintelui în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului. Inflația generală a început să crească anul trecut, pe măsură ce economia americană și-a revenit după pandemia de coronavirus, dar s-a accelerat în ultimele luni, pe măsură ce prețurile la energie și alimente au urcat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie și a perturbat piețele globale de mărfuri.
Guvernul a raportat vineri că prețurile de consum au urcat cu 8,6% față de anul trecut, cea mai mare creștere din ultimii 40 de ani.

Biden a declarat că ExxonMobil a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu

Președintele a criticat aspru ceea ce el consideră a fi profit pe fondul unei crize globale care ar putea împinge Europa și alte părți ale lumii în recesiune, spunând după un discurs de vineri că ExxonMobil „a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”
Joe Biden notează în scrisoare că prețul mediu al benzinei era de 4,25 dolari pe galon atunci când petrolul s-a apropiat ultima dată de prețul actual de 120 de dolari pe baril, în martie. Această diferență de 75 de cenți între prețurile medii ale benzinei în doar câteva luni reflectă atât lipsa de capacitate a rafinăriilor, cât și profiturile care „se află în prezent la cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată”, se arată în scrisoare.
Președintele va trimite scrisoarea către Marathon Petroleum, Valero Energy, ExxonMobil, Phillips 66, Chevron, BP și Shell.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`