Economia României nu se va întoarce în recesiune, indiferent de evoluţia situaţiei din Grecia, iar băncile elene vor continua să sprijine subsidiarele, a declarat Peter Sanfey, economist şef la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).”Nu vedem probabilă o întoarcere în teritoriu negativ a economiei României, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia. Ne aşteptăm, în schimb, la o creştere modestă a PIB în 2011, urmată de un avans mai robust în anii care urmează”, a declarat economistul BERD, citat de Mediafax.
Pentru acest an, instituţia estimează o creştere a economiei României de 1,8%, un scenariu uşor optimist faţă de previziunea autorităţilor române şi a FMI, care anticipează o creştere de 1,5%.
Tehnic, România a ieşit din recesiune la sfârşitul primului trimestru, când economia a crescut cu 0,6%.
Oficialul BERD crede că înrăutăţirea situaţiei economice din Grecia ar avea consecinţe asupra tuturor statelor europene, însă economia României este destul de diversificată atât în structură, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile sale comerciale.
„Cu toate că există o anumită expunere directă faţă de Grecia, orice efect advers se va simţi indirect, prin impactul pe care îl va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculăm asupra posibilităţii ca Grecia să intre în incapacitate de plată”, a adăugat Sanfey.
Economistul BERD a arătat că până în prezent băncile greceşti şi-au arătat întreg sprijinul pentru subsidiarele din România şi din regiune, şi crede că această situaţie va continua.
Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi Bancpost (Eurobank) se află printre cele mai mari zece bănci din România. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (NBG), Piraeus şi ATEbank.
În primul trimestru al acestui an, patru din cele şase bănci elene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitul înainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime faţă de perioada anterioară.