BERD a început o analiză independentă la Euroins, pe reasigurări, și susține compania în reducerea cotei pe piața RCA până la 25%

BERD a început o analiză independentă la Euroins, pe reasigurări, și susține compania în reducerea cotei pe piața RCA până la 25%
Sursa Foto: Freepik/ xb100

Contractele de reasigurare încheiate de Euroins au intrat sub lupa BERD, care a angajat o companie globală de consultanță pentru a realiza, până la finele lunii martie, o analiză. BERD vrea ca orice potențial deficit de capital să fie cunoscut și remediat la timp, ca să nu mai disturbe piața, potrivit unei scrisori deschise a directorului pentru Europa Centrală și de Sud Est, Charlotte Ruhe, publicată de profit.ro.

BERD sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piața RCA până la 25%,

În document, BERD anunță ASF că sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piața RCA până la 25%, după ce și anul trecut a scăzut sub 28%, la o subțiere a portofoliului cu 250.000 de polițe obligatorii auto.

“Am fost informați că Managementul EIG și Euroins România se angajează să continue strategia, implementată cu succes, de reducere a expunerii la risc pe piața RCA de către Euroins România.

O scădere cu 11% (mai mult de 250.000 de polițe/vehicule) a polițelor anualizate RCA a fost deja realizată începând cu anul 2022, conducând la o cotă de piață de 27,68% după numărul de vehicule înmatriculate.

Reiterăm sprijinul acordat conducerii Euroins România în efortul și angajamentul său de a reduce în continuare cota de piață a companiei pe piața RCA și de a o limita la 25%”, precizează directorul BERD.

Scrisoarea trimisă de directorul BERD președintelui ASF prezintă măsurile luate, după raportul de control al autorității de supraveghere de luna trecută.

BERD promite să comunice ASF rezultatele analizei, pe care o dorește finalizată până pe 31 martie 2023. În februarie, ASF a formulat și o sesizare penală împotriva companiei, cu argumentul de raportări neconforme, acuzații pe care asigurătorul le contestă.

Euroins România, liderul pieței locale de asigurări, parte a grupului bulgar Eurohold și locul trei în ierarhia de profil, a primit și cele mai multe amenzi în cursul anului trecut de la ASF (5,25 milioane de lei în total) pentru nerespectarea legislației în privința dosarelor de daună și rezervelor tehnice.

Contractele de reasigurare încheiate de Euroins, verificate de o firmă de consultanță

BERD a inițiat o analiză actuarială independentă, ce va fi realizată de către o firmă de consultanță actuarială globală de mare renume, pentru a evalua următoarele aspecte:

  1. Contractele de reasigurare LPT (Loss Portfolio Transfer) / ADC (Adverse Development Cover) existente ale Euroins România,
  2. Evaluarea transferului de risc al acordurilor de mai sus,
  3. Contractul de reasigurare Quota Share, încheiat la 09.02.2023, între Euroins România și EIG Re EAD, o societate pe acțiuni înființată în conformitate cu legislația Bulgariei,
  4. Evaluarea transferului de risc al acestui contract de reasigurare cu cote (Quota Share)

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a precizat în ianuarie că de când a dat faliment City, care mergea sub preţul de piaţă, preţul s-a dublat la polițele RCA şi acum ajunge aproape de triplu.

La mai bine de un an de la falimentul City există temeri că Euroins ar putea să fie aproape de faliment

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, a spus: „Noi nu solicităm decât un singur lucru, ca autoritatea de supraveghere financiară să ne spună că acest Euroins este solvabil.

Dacă nu, solicităm ca această societate de asigurări, pe cel puţin 6 luni, să intre sub administarea ASF. Euroins va intra în faliment. Pentru că n-are astăzi acel cont cu toţi banii pe daune materiale.”

Euroins deţine, conform ASF, o cotă de piaţă de 31%. Urmează, în clasament, Groupama, care are 21% din contracte şi Allianz-Ţiriac, la care 2 şoferi din 10 şi-au făcut un RCA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`