Banca Centrală Europeană va taxa rezervele băncilor comerciale pentru a le determina să finanţeze economia reală, transmite Ziarul Financiar.
BCE a luat decizia istorică, joi, de a duce dobânda la depozite de la 0% la -0,1%.
Acest lucru înseamnă că taxează rezervele pe care i le încredinţează băncile comerciale într-o etalare de arsenal de stimulare a economiei care mai cuprinde, printre altele, reducerea tuturor dobânzilor importante şi 400 de miliarde de euro în finanţare ultraieftină pusă la dispoziţia băncilor cu condiţia ca banii să ajungă la companiile mici şi mijlocii şi astfel în economia reală.
BCE răspunde astfel pericolului deflaţionist adus de inflaţia slabă, nevoii de a consolida revenirea economiei şi de a ajuta la crearea de locuri de muncă şi cererilor de a deprecia euro pentru a face mai competitive exporturile ţărilor mai slabe din zona euro.
Bursele au reacţionat cu creşteri, euro s-a depreciat, în timp ce costurile de finanţare ale Spaniei, Italiei, Greciei şi Irlandei au scăzut. Irlanda se finanţează de pe pieţe mai ieftin decât SUA.
Decizia introducerii dobânzilor negative, anticipată de majoritatea analiştilor, a fost descrisă de o asociaţie a băncilor din Germania ca o măsură prin care se expropriază banii deponenţilor.
Preşedintele BCE Mario Draghi a răspuns acestor temeri spunând că instituţia sa nu impune dobânzi negative depozitelor clienţilor băncilor, ci băncilor comerciale care-şi depozitează banii la BCE.