Băsescu: Termenul optim pentru aderarea la euro nu poate fi decât anul 2017

Publicat: 08 05. 2013, 20:27

Președintele Traian Băsescu a vorbit, recent, în cadrul unui interviu, despre adoptarea monedei euro în România, spunând că termenul optim pentru acest pas este anul 2017.

”Adoptarea monedei euro este un moment esențial al integrării în Uniunea Europeană. Trebuie spus că România s-a obligat, prin Tratatul de Aderare, să adopte moneda euro. Din acest punct de vedere cred că trebuie acționat pe două paliere. Primul este obligatoriu și ține de îndeplinirea celor cinci criterii ale Tratatului de la Maastricht. Din acest punct de vedere, nu suntem prea departe. În prezent îndeplinim trei din cele cinci criterii, fiind restanți doar în ceea ce privește nivelul inflației și cel al dobânzilor cu care ne împrumutăm de pe piețele internaționale. Trebuie ca românii să știe că nici în ceea ce privește aceste două criterii nu suntem departe de atingerea țintelor. Marea noastră problemă este legată de un al doilea palier pe care, de acestă dată, nu ni-l mai impun tratatele Uniunii, ci este rezultatul propriei noastre analize, iar acesta se numește competitivitatea economiei românești”, a declarat președintele pentru Calea Europeană.

Insistând să dea un termen pe care-l consideră optim pentru adoptarea monedei unice, președintele a menționat anul 2017.

”Dacă ar exista voință politică în această direcție, am putea rezolva problemele în doi ani. În ceea ce privește termenul de aderare la euro, eu cred că va trebui să fie menționat ferm în documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decât anul 2017. La unele importante persoane din România am auzit enunțat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarrea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor țări care nu au asumat o dată. Este greșită o neasumare de termen”, a explicat Băsescu.

Acesta a insistat că România riscă să cadă în categoria de stat ”non-euro”, precizând încă o dată în discursul său importanța trecerii la euro și intrarea în Schengen sunt ” elemente extrem de importante ale integrării complete în Uniune.”