Băsescu: Susțin revenirea la salariile de dinainte de reducere. Mărirea salariilor nu produce un deficit structural crescut la fondul de asigurări de sănătate și pensii
Preşedintele Traian Băsescu a susținut duminică o declaraţie de presă, după întâlnirea cu FMI. Șeful statului a declarat că susține revenirea la salariile de dinainte de reducere. Traian Băsescu a precizat că, dimpotrivă, mărirea salariilor duce la reducerea acestui deficit cu circa un miliard de lei.
„Susțin revenirea salariilor de dinainte de reducere. (…) Mărirea salariilor nu produce nicun fel de deficit structural crescut la fondul de asigurări de sănătate și pensii, dimpotrivă, reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS pe o sumă mai mare (…)”, a spus președintele.
„Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa 3 miliarde de lei pentru fondul de sănătate, Eu am precizat FMI că nicio măsură care ar viza creșterea deficitului la fondul de sănătate nu e acceptabilă, pentru că efectele sunt mai puține medicamente și mai multe arierate, mai multe datorii pentru buget către furnizorii de medicamente”, a mai spus președintele.
Șeful statului și-a început discursul spunând că a constatat un lucru „neplăcut”, într-o zi care îi marcheză cariera politică „definitiv”.
„Am constatat un lucru relativ neplăcut pentru mine într-o zi care îmi marcheza cariera politică definitiv. Sunt doi ani de când am ieșit înainte dumneavoastră anunțând niște măsuri destul de dificile pentru dumneavoastră. N-am facut-o pentru că mi-a placut, ci pentru că nu exista altă soluție la acel moment, era mai important să nu ajungem cu țara de genul Grecia decât să nu îmi asum responsabilitatea, să fac acel anunț dureros pentru mulți români”, a mai spus președintele.
Președintele a declarat că a observat „aceeași manipulare” ca în urmă cu doi ani, când nimeni nu a vrut să clarifice că fără tăierea salariilor, situația economică ar fi fost într-o situație mult mai gravă în prezent.
„Acceași manipulare ca acum 2 ani, atunci nimeni nu a vrut să explice că fără tăierea salariilor, ar fi fost toți 22 de milioane într-o situație grea, iar azi din neîntelegere sau din manipulare aflu că președintele nu este de acord cu mărirea salariilor, dacă se afectează deficitul structural. Este o mare minciună, iar ceea ce eu am spus presei e ce am susținut și în continuare, lucru pe care l-am spus Fondului și fostului guvern, și în Parlamentul României, și noului guvern, prim-ministrului desemnat ”, a mai spus șeful statului.
„Nu acceptăm nicio măsură care să ducă la încasări mai mici la fondul de sănătate” a repetat ferm șeful statului.
„Dacă vom lua decizia să facem ceva, voi avea discuții și cu Florin Georgescu, și cu premierul desemnat Victor Ponta cum să găsim o soluție în care să rezolvăm obligația politică”, a spus președintele.
„Asta nu înseamnă că România se rupe pentru că se schimbă Guvernele, însă trebuie să gasim o soluție legală și financiară și legată de decizia Curții Constituționale”, a declarat acesta.
„Trag concluzia: Niciodată la ultimele trei misiuni n-am spus FMI că nu trebuie să revenim la salariile din 2012, și ca și în Parlament, și azi în discuțiile cu fondul nu puteam să sustinem decât același lucru.”, a mai spus Traian Băsescu.
Șeful statului a precizat că efectele revenirii la salariile anterioare sunt o ușoară stimulare a consumului, dar și o diminuare a deficitului fondului de sănptate și de pensii.
FMI a acceptat creşterea salariilor bugetarilor cu 8%, după mai multe runde de negocieri atât cu miniştrii Cabinetului Ungureanu, cât şi cu miniştrii propuşi din Cabinetul Ponta.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf