Băsescu, după summit-ul UE: România nu trebuie să participe la contribuţia către FMI, dar ar fi fost capabilă s-o facă

Băsescu, după summit-ul UE: România nu trebuie să participe la contribuţia către FMI, dar ar fi fost capabilă s-o facă
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la finalul summit-ului UE, că acordul stabilit prevede o contribuţie a statelor membre UE  la FMI de 200 de miliarde de euro, dar că statele care sunt în acord cu Fondul nu vor trebui să participe la această contribuţie. Printre acestea se numără şi România care, susţine Traian Băsescu, ar fi fost capabilă să participe dacă i s-ar fi cerut.

„S-a stabilit o contribuţie a statelor membre la FMI de 200 de miliarde. Fac precizarea că statele care sunt în acord cu FMI nu trebuie să participe la această contribuţie. Trebuie să vă spun, însă, că România nu este incapabilă să participe pentru că sunt diverse moduri de a participa. S-ar putea face prin resursele Băncii Națională și să fie considerate tot în resursele BNR. Se poate pune la dispoziție o sumă care nu se mișcă din sediul BNR, decât dacă este nevoie. Nu țipăm că vrem să dăm bani, dar nu suntem incapabili”, a spus Traian Băsescu.

Vezi AICI discursul integral al președintelui Traian Băsescu.

Acesta a precizat totuși că în cazul în care liderii europeni ar cere ca România să contribuie, atunci va trebui să se țină cont că Bucureștiul nu dispune de un buget excedentar capabil de a face cadouri.

România nu este incapabilă să participe la un acord, am putea fi solidari dacă este nevoie, cu condiția să se ia în vedere că nu avem un buget excedentar capabil de a face cadouri. Avem soluții, nu suntem o țară neputincioasă. Dacă ni s-ar cere, putem reacționa„, a declarat președintele.

Vezi AICI mai multe declarații ale lui Traian Băsescu, la finalul summit-ului UE.

România şi celelalte state din afara zonei euro, cu excepţia Marii Britanii, vor participa la acordul de integrare fiscală care vizează echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european. În acest sens, statele din Zona Euro vor contribui la FMI cu 150 de miliarde de euro, iar cele non-euro cu 50 de miliarde de euro, pentru salvarea zonei cu monedă unică. Decizia a fost luată în cadrul summit-ului UE care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Vezi AICI mai multe detalii despre contribuţia către FMI

Traian Băsescu: România nu trebuie să participe la capitalizarea FMI

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13449').select();" id="embed_text_13449" />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`