Băsescu, către bănci: Aţi obţinut profituri uriaşe. Vreau să cred că nu vom fi puşi să vă plătim lăcomia
Președintele Traian Băsescu a participat joi la o conferință organizată de prestigioasa publicație The Economist în București. Conferința a avut ca temă analiza potențialului economic al României în viitor. La conferință au participat, printre alţii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și președintele PNL, Crin Antonescu și președintele PSD, Victor Ponta.
Unul dintre avertismentele lansate de Traian Băsescu în discursul susţinut joi s-a referit la comportamentul anumitor bănci, posibil îngrijorător. Şeful statului a spus că băncile statelor europene au obţinut „profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este „lipsă de fair play”.
„Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor”, a spus Băsescu.
Vezi AICI discursul integral susţinut de Traian Băsescu la evenimentul „Economist Conferences Bucharest Summit”
„Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar astăzi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, o vom considera un act lipsit de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare. A lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate atunci când dădeau credite cu buletinul”, a avertizat preeşdintele.
„S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi, mai ales, economiei private”, a mai spus Traian Băsescu.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
În cadrul conferinței, șeful statului a vorbit despre obiectivele energiei, agriculturii și despre proiectele infrastructurii, dar și despre “trei piloni ai economiei”, respectiv Strategia UE 2020 și Pactul EuroPlus, strategia de dezvoltare durabilă elaborată de un grup de specialiști români.
“Obiectivul major pe care România îl are în următorii 10 ani este reducerea decalajelor dintre România și nivelul mediu socio-economic al UE. În efortul nostru de a ne atinge acest obiectiv avem 3 piloni, unul se numește strategia UE 2020. Al doliea, pactul EuroPlus, iar al treilea, strategia de dezvoltare durabilă elaborată de un grup de specialiști români, lansată în 2008 și care are obiective până în 2030”, a declarat Traian Băsescu.
Obiectivele Strategiei 2020: O rată de ocuperare de 70% pentru grupa de vârstă 20-60 de ani, reducerea emisiilor de gaze cu 20% față de anul de referință 1990, reducerea de energie primară cu 19%, reducerea de ratei de părăsire timpurii a școlii cu 10%, creșterea ponderii absolvenților de învățământ terițar cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani la cel puțin 40%, alocarea de 2% din PIB pentru cercetare și dezvoltare și diminuarea cu 15% a persoanelor aflate în situația de excluziune socială.
EuroPlus: Acest pact la care România a aderat în interiorul UE, vizează creșterea competitivității economiei românești
Traian Băsescu a declarat că atât Stratgeia 2020, cât și pactul Europlus sunt esențiale de participare responsabilă la implementarea pactului de creștere și stabilitate adoptat de Uniunea Europeană.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Agricultură: Obiectivele vizează dezvoltarea rurală și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea agriculturii și vizează creșterea randamentelor și creșterea rețelelor de depozitare a producției agricole.
Infrastructura de transport: Proiectele, fie cele referitoare la căile ferate, fie cele la autostrăzi, trebuie să continue.
Energie: Obținerea de energie regenerabilă este o prioritate. Facilitățile oferite de statul român depășesec cu mult pe cele oferite de UE. Cert e că ne vom menține politica de stimulare a investițiilor în energii regenerabile.
Sănătate: Avem un mare hop, care trebuie trecut în acest an și anume noua lege a Sănătății. Obiectivul noii legi e o interferență puternică între finanțarea de la bugetul de stat și finanțarea privată. Am speranța ca noua Lege a Sănătății să fie adoptată în cel mai scurt timp, fie de Parlament, fie prin asumarea răspunderii Guvernului. În prezent, sistemul medical este rigid, iar spitalele sunt societăți de stat.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf