Potrivit cofondatorului firmei de management al investiţiilor Pimco, Bill Gross, dacă se adună toate datoriile pe care America le are, atunci cetăţenii ţării se vor afla “într-o formă financiară mai proastă decât ceăţenii greci şi alţi cetăţeni din ţările europene care sunt înglodate în datorii”, relatează CNBC.
În prezent, datoria publică a Statelor Unite este de 14.300 de miliarde de dolari, sumă care cuprinde serviciile sociale şi medicale, în valoare de aproape 50.000 de miliarde de dolari. De asemenea, în datorie sunt incluse şi costurile unor programe de sprijinire a economiei, în perioada crizei, desfăşurate în 2008 şi 2009.
Puse cap la cap, datoriile SUA ating valoarea exorbitantă de 100.000 de miliarde de dolari, de aproape şapte ori cât PIB-ul ţării.
“Dacă avem impresia că putem reduce aceste datorii într-un an sau doi, atunci nu prea avem o presupunere realistă. Valoarea este mult mai mare decât în cazul Greciei şi al oricărei alte ţări dezvoltate. Avem o problemă şi trebuie să o rezolvăm rapid”, a declarat Gross.
Invitat la postul de televiziune NBC, preşedintele american Barack Obama a declarat că un eşec al negocierilor din Congres privind majorarea plafonului datoriilor Statelor Unite, care deja au atins limita maximă legală, ar putea periclita redresarea economică şi ar putea să declanşeze o altă criză economică.
“Am putea să asistăm la o revenire a crizei financiare, dacă ne jucăm prea aproape de linie”, a precizat Obama, care a mai menţionat că se încrede în republicanii care încearcă să evite o astfel de situaţie.
“Vom munci intens luna viitoare şi mă aştept să ajungem la un acord. Este ceea ce vor americanii”, a declarat Barack Obama.