Banii de pensii private ai românilor, în pericol: 350 de milioane de lei, blocați la Banca de Investiţii, controlată de Rusia
Investiţiile a cinci fonduri de pensii private Pilon II, în valoare de 350 de milioane de lei, la Banca Internaţională de Investiţii (IIB), au devenit un subiect de îngrijorare din cauza sancţiunilor occidentale care au dus la blocarea conturilor băncii. Această situaţie ar putea avea consecinţe asupra economiilor personale ale românilor, relatează Antena3.ro.
Fondurile de pensii private, victime ale sancţiunilor împotriva IIB
Cinci fonduri de pensii private Pilon II au investit un total de 350 de milioane de lei în obligaţiunile emise de Banca Internaţională de Investiţii între 2020 şi 2021. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB avea un rating de clasă A şi era o instituţie financiară respectată.
Din aprilie 2023, când IIB a fost sancţionată de Statele Unite, băncii i s-au blocat conturile, iar ratingurile au fost retrogradate. Această situaţie a dus la incapacitatea IIB de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de investitori, inclusiv rambursarea datoriilor şi dobânzilor.
Măsurile luate de Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR)
APAPR a întreprins acţiuni pentru a încerca să rezolve situaţia, inclusiv dialoguri cu instituţiile americane şi europene. Obiectivul este să permită IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.
Fondurile au evaluat expunerea la aceste împrumuturi la zero, înseamnând că acestea nu mai sunt luate în considerare în evaluarea randamentului. Chiar și înainte de acest pas, ponderile acestor investiţii erau foarte reduse, de sub 0,3%.
Variantele pentru deblocarea activelor băncii
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a avut discuţii cu omologul belgian pentru a rezolva situaţia şi a subliniat că sprijină sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei, dar că aceste sancţiuni afectează investitorii instituţionali din România şi beneficiarii lor.
„Sprijinim deplin sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, sancţiunile BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”, a scris Boloş pe Facebook după reuniunea ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare).
Deblocarea activelor băncii în instituţiile financiare din UE va fi posibilă numai dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii, notează IIB. Prima face referire la decizia instituţiilor financiare de a debloca fondurile băncii, iar cea de-a doua pentru emiterea unei licenţe cu privire la plăţile către deţinătorii de obligaţiuni, potrivit zf.ro.