Banii cash vor dispărea din România: salariile nu vor mai fi plătite în numerar, iar comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul / Legea se află în Parlament

Banii cash vor dispărea din România: salariile nu vor mai fi plătite în numerar, iar comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul / Legea se află în Parlament
Sursa Foto: Flickr.com

Un nou proiect de lege încearcă eliminarea banilor cash din tranzacții. Acesta se află în circuitul parlamentar și este aprobat de Comisiile de Buget.

Acest lucru presupune faptul că salariile nu mai pot fi plătite cu bani cash, cu anumite excepții bine stabilite, iar comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul .

În ce constă proiectul de lege

Proiectul de lege, care are ca scop incluziunea socială și oferirea unui control mai bun asupra tranzacțiilor prevede ca „plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, scrie stiripesurse.ro.

Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art.4 lit.e) din Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare. Tot la excepții se pot încadra și categoriile de personal din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

Serviciul de avans se poate oferi numerar

Potrivit ordonanței de urgență, persoanele juridice menționate la alin. (1) și (3) sunt autorizate să presteze servicii de avans în numerar la terminalele de plată. Acest lucru se realizează prin acorduri cu instituțiile acceptante și include posibilitatea de a oferi avansuri în numerar. Pentru a asigura transparența, aceste entități trebuie să afișeze informații despre costurile serviciilor și un semn vizibil care să indice furnizarea acestui serviciu.

Alineatul (5) conturează un avans distinct, reprezentat separat pe bonul fiscal, cu o sumă maximă de 500 lei. Tranzacțiile aferente avansului de numerar sunt comparabile cu retragerile de la bancomate, supuse unor comisioane relevante, așa cum sunt stipulate în contractele dintre toate părțile implicate. Comercianții pot percepe deținătorului cardului un comision de până la 1% din valoarea avansului.

Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I și se aplică contractelor aferente conturilor de plăţi cu servicii de baza încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`