Spaţiul public a fost invadat în ultima perioadă cu discuţii despre desființarea/modificarea fondurilor de pensii private obligatorii, schimbarea modului de contribuție la Pilonul II sau suspendarea unor contribuții,
CLICK AICI – Elena UDREA se reîntoarce în România !!! Când va sosi în țară !!!
Iată, pe scurt, ce înseamnă o pensie privată obligatorie și cum contribuim la aceasta.
CLICK AICI – Bomba mondenă a explodat: Andra e fiica celebrului cântăreț Gheorghe Gheorghiu! (FOTO)
Pensia privată obligatorie (Pilonul II)
Sistemul de pensii private a devenit obligatoriu în România în 2008, când Statul a decis să cedeze fondurilor de pensii private o parte din contribuția noastră la asigurările sociale.
CLICK AICI – Cine ar mai fi crezut? Andreea Marin şi Tuncay Ozturk, DIN NOU ÎMPREUNĂ!
Banii din Pilonul II vor fi un plus față de pensia din sistemul public, explică specialiştii de la avocatnet.ro.
„Spre deosebire de partea din contribuția noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un plus față de pensia din sistemul public. Iar partea interesantă e că, dacă titularul contribuției de la Pilonul II moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moștenitorii săi – ceea ce la pensiile publice de stat nu se întâmplă. Contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut este de 25%. Practic, din acest procent, doar 3,75% se duc către fondul privat, iar restul, la stat. Procentul care se duce la Pilonul II era asumat prin lege să crească și să ajungă la 6%, dar asta nu s-a întâmplat. Anul trecut, 5,1% se ducea la fondurile private, dar chiar și în contextul modificărilor fiscale realizate cu privire la transferul contribuțiilor, suma ce se duce anul acesta la Pilonul II este mai mică decât cea care se ducea anul trecut”, precizează sursa citată.
CLICK AICI – Andreea Esca, iubita unei celebre vedete din România: Detalii intime ies la iveală!
Aşadar, persoanele care vor să aibă o pensie mai mare, au posibilitatea să plătească în plus, optând pentru cel de-al doilea tip de pensie privată, respectiv pentru pensia facultativă.
Pentru persoanele care nu obțin venituri, contribuția la pensie este opțională, ceea ce înseamnă că statul nu impune plata acesteia în lipsa unor venituri.
CLICK AICI – Dramă în București: Celebru om din fotbal, implicat într-un ACCIDENT RUTIER (VIDEO)
Cei până în 35 de ani contribuie obligatoriu la Pilonul II
CLICK AICI – Se schimbă legea, mașinile DIESEL INTERZISE: Cât mai ai voie să circuli în București!
Reglementarea în materie de pensii private e oferită de Legea nr. 411/2004.
Potrivit actului normativ, toate persoanele cu vârsta de până la 35 de ani care beneficiază de asigurare în sistemul public de pensii, sunt obligate să adere la un fond de pensii, în caz contrar, vor fi repartizate aleatoriu.
CLICK AICI – Din păcate a fost făcut anunțul trist: A murit un IMPORTANT patron MEDIA (FOTO)
De asemenea, persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond.
„Persoana care nu a aderat la un fond de pensii în termen de 4 luni de la data la care este obligată prin efectul legii este repartizată aleatoriu la un fond de pensii de către instituţia de evidenţă”, scrie în lege.
„O persoană devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie iniţiativă sau în urma repartizării sale de către instituţia de evidenţă”, menţionează actul normativ.
CLICK AICI – Rețeta originală a cremșnitului. Ce poate fi mai bun de atât?
„Contribuţia la fondul de pensii este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii”, mai arată legea.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus la dispoziţie o aplicație prin care contribuabilii pot afla online la ce fond cotizează. Totuși, informația nu va fi oferită instant, fiind necesare cel mul zece zile pentru ca solicitantul să primească un răspuns.
CLICK AICI – Rugăciunea care trebuie spusă zilnic pentru SPOR și SĂNĂTATE
Mai exact, aplicația constă în posibilitatea de a formula online cererea de aflare a fondului la care ai fost repartizat.
Dacă cel care participă la Pilonul II de pensii private moare înainte să apuce să ceară obținerea pensiei private, pe numele moștenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferați acolo, mai scriu specialiştii citaţi.