EXCLUSIV ONLINE // Problema finanţării mediului de afaceri e o problemă top 3, intrumentele de finanţare europeană nu au fost croite pe nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii, iar situaţia lor este complicată şi de faptul că băncile împrumută statul, a declarat pentru B1.ro, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), pe marginea unei conferinţe sustinta miercuri la Palatul Cotroceni.
„Problema finanţării mediului de afaceri e o problemă top 3 (…), rămâne o problemă consistentă”, a precizat Florin Jianu.
Referindu-se la faptul că IMM-urile romaneşti nu profita aşa cum ar trebui de toate posibilele surse de finanţare existente, Florin Jianu a declarat că: „Ceea ce trebuie făcut e (…) să creăm un soi de ecosistem, aşa încât aceste instrumente (ex. fonduri europene) să atingă nevoile cât mai multor IMM-uri. E momentul să le punem, noi le avem şi în acea Declaraţie de la Bucureşti, chiar trebuie să ajungă la noul Parlament European, la noua Comisie şi în felul ăsta să regândească lucrurile.”
El a mai indicat şi faptul că deşi bani europeni exista, IMM-urile au dificultăţi în a le atrage datorită condiţiilor de acordare.
„Pentru că, deşi finanţarea în ultima perioadă a fost consistenţă şi plin planul Juncker, ea nu a ajuns acolo unde trebuie şi proiectele şi intrumentele n-au fost croite pe nevoile IMM-urilor. Au mers către bănci, pe instrumente clasice de tipul împrumuturi cu dobânzi subvenţionate sau alte tipuri de instrumente pentru care întreprinderile mici nu au un mare apetit şi pentru care nu se califică”, a declarat Florin Jianu.
Ulterior, a făcut referire la problema faptului că, prin atragerea tot mai multor împrumuturi, Guvernul privează întreprinderile mici şi mijlocii de împrumuturi.
„Băncile, în general, au un apetit în a finanţa companiile mari sau statul. Stau ca într-un echilibru cu statul. Împrumuta statul şi nu mai trebuie să-şi bată capul cu companiile mici. Şi-atunci trebuie să diversifici, să vii cu alte instrumente”, a adăugat Florin Jianu.
„E bine că există dezbatere şi că ea are loc în cadrul unui forum european. Ca această dezbatere se realizarea la Palatul Cotroceni şi cu înaltul patronaj al preşedintelui, aşa încât are o încărcătură şi o semnificaţie politică şi europeană şi că se discută înainte de nouă perioadă programatică (Perioada programatică 2014-2020 – n.r.)”, a completat ei.
„Perioada programatică 2014-2020 (POR)” având obiectivul de a crește competitivitatea economică și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale.
Are, de asemenea, obiectivul sprijini dezvoltarea mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.