Băncile din România, în topul celor mai profitabile bănci europene: Datorită curățeniei în bilanțuri, indicatorul de rentabilitate ROE, dublu comparativ cu media europeană

Băncile din România, în topul celor mai profitabile bănci europene: Datorită curățeniei în bilanțuri, indicatorul de rentabilitate ROE, dublu comparativ cu media europeană

Sistemul bancar românesc este pe un trend ascendent, arată datele. După mai mulți anid e pierderi, băncile din țara noastră au ajuns în topulc elor mai profitabile in­stituţii de credit europene. Și asta după ce, în urma crizei din 2008, acestea au “scăpat” de creditele neperformante.

Potrivit datelor cen­tralizate de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA), sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5% la sfârşitul primului trimestru, du­blu com­parativ cu media europeană, iar renta­bili­tatea activelor (ROA), a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât me­dia UE, scrie ZF.

Astfel, subsidiarele din România au ajuns mai profitabile decât unele bănci mari din Europa, cum ar fi cele din Austria, Franţa şi Italia.

s-a ajuns în această situație deoarece băncile europene nu și-au făcut curățenie în bilanțuri, preferând să rostogolească pierderile şi să ascundă cre­dite­le neperformante.

Care bănci româneşti au fost mai profitabile în primul trimestru

BCR a fost în primul trimestru din 2016 lider în topul profitabilităţii. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în T1 un profit net de 315 mil. lei

Pe locul doi în topul profiturilor s-a plasat banca din Cluj, Banca Transilvania raportând la nivel de grup un profit net de 231 mil. lei.

Raiffeisen Bank a fost pe locul trei în topul profiturilor cu 125 mil. lei (28 mil. euro).

Pe locul patru, UniCredit Bank a obţinut un profit net consolidat de 108,7 mil. lei (24,3 mil. euro).

Pe locul cinci se plasează grupul francez BRD, care include banca şi operaţiunile diviziilor de asigurări, leasing şi pensii, profit net raportat pentru T1 fiind de 73 mil. lei.

Cea mai mare parte din câştigurile raportate de cele cinci grupuri sunt obţinute la nivelul băncilor, doar o mică parte provenind din asigurări, leasing sau pensii. Cumulat, cele cinci grupuri bancare – BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit – au obţinut în primul trimestru (T1) profituri de circa 853 mil. lei, cu 13,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`