Criza financiară cauzată de pandemia de Covid-19 a dus băncile centrale în situația de a vinde aur pentru prima dată în ultimul deceniu, transmite Bloomberg. Criza coronavirusului va dura mai mult decât se preconiza şi unele ţări vor avea nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni pe creştere, a avertizat la finele lunii septembrie un înalt oficial de la Fondul Monetar Internaţional.
Pentru prima dată după criza începută în 2008, băncile centrale au vândut aur în trimestrul al treilea. Conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în intervalul menționat 12,1 tone de aur au fost vândute de băncile centrale.
În perioada iulie – septembrie 2019, s-au achiziționat 141,9 tone de aur.
Vânzările de aur au fost stimulate în special de tranzacţiile efectuate de băncile centrale din Uzbekistan şi Turcia, dar banca centrală a Rusiei a vândut şi ea aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată în ultimi 13 ani.
„Nu este surprinzător că în condiţiile actuale băncile se uită la rezervele lor de aur. Practic, toate vânzările provin de la bănci care cumpără aurul din surse interne, profitând de preţul ridicat al aurului într-un moment în care sunt supuse la presiuni fiscale”, a spus Louise Street, analist şef la WGC.
Gramul de aur a fost cotat, joi, 29 octombrie, de Banca Națională a Românioei la 251,2556 lei.
Micșarile pe piața aurului au loc în contextul în care în lume este preconizată o criză financiară de proporții.
De la debutul crizei sanitare, Fondul a furnizat o finanţare totală în valoare de aproximativ 90 miliarde de dolari pentru 79 de ţări, dintre care 20 sunt din America Latină, relatează Agerpres.
″Încercăm să ne păstrăm resursele financiare. Vorbim despre o revenire la creştere care va avea nevoie de mai mulţi ani iar pe parcusul acestei perioade multe ţări vor avea nevoie, probabil, de asistenţă”, a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto.