Băncile au de curăţat creditele neperformante: „Schelete“ de 5-6 miliarde de euro pe corporate, în bilanțuri
Procesul de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante nu a fost nici până în prezent finalizat de către bancheri, iar în portofolii există, în continuare, împrumuturi proaste de aproximatic 5-6 miliarde de euro, arată zf.ro, aceasta fiind una dintre concluziile ZF Bankers Summit 2016.
"Băncile mai au în bilanţuri credite neperformante de 5-6 mld. de euro, în special pe corporate. Aceste credite neperformante vor ieşi la vânzare în următorii ani. În orice economie şi în orice sistem bancar există credite neperformante, problema ţine de procentul acestora. Un nivel rezonabil pentru România este de sub 10%", a precizat Speranţa Munteanu, partener la firma de audit şi consultanţă KPMG.
Rata de neperformanță a sistemului bancar este de 13-14%. Cu toate acestea, bancherii anticipează intrarea ratei NPL sub 10%, după ce în 2016 vor fi vândute neperformante de 2,5 miliarde de euro.
"Cred că anul viitor vom ajunge la o rată normală de NPL-uri pe piaţă, sub 10%, băncile s-au cam curăţat. Pe retail curăţarea este finalizată. În 2017 vor fi scoase tot în jur de 2,5 mld. euro, iar în 2018 mă aştept la circa 1-1,5 mld. euro", a explicat și Victor Angelescu, country manager al APS România.
Una dintre mișcările greșite ale bancherilor din timpul anilor de criză a fost aceea că au mizat prea mult pe active și pe garanțiile imobiliare aduse de clienți.
"În perioada de boom băncile s-au îndrăgostit de active, de aceea apreciau foarte mult garanţiile clienţilor. Ceea ce au uitat însă este că rambursările se fac din cash flow. Colateralul se valorifică însă foarte greu", a precizat Andrei Burz-Pinzaru, partener la Reff & Asociaţii.
Greșelile trecutului au reprezentat lecții valoroase pentru bancheri, dacă ar fi să judecăm după spusele lor.
"Multe businessuri au picat pentru că antreprenorii au băgat banii în active, au cumpărat clădiri, terenuri care nu produc venit şi nu au mai putut duce mai departe businessul. Rata de default tinde spre zero în cazul creditelor noi, băncile sunt mult mai senzitive la risc în prezent", a menționat vicepreşedintele pe risc al Bancpost, Codin Năstase.