Băncile ar putea să fie taxate cu 2% în România. Consultantul fiscal Dan Schwartz: „Nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică” / Cum sunt taxate băncile în alte țări din Europa (VIDEO)

Băncile ar putea să fie taxate cu 2% în România. Consultantul fiscal Dan Schwartz: Nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică / Cum sunt taxate băncile în alte țări din Europa (VIDEO)
Foto: Pixabay

Liderii coaliției s-au reunit marți la Palatul Victoria pentru a definitiva forma finală a proiectului de măsuri fiscale. Una dintre noile prevederi se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Analiștii spun că șansa de a genera un blocaj economic este foarte mare

„Ceea ce se încearcă acum este dacă nu contrar, neconform cu cel puțin spiritul directivelor europene, înafară de Constituție. Impozitarea echitabilă presupune ca să se pună cote de impunere echitabilă, nu văd cum 2% impozit suplimentar pe veniturile băncilor ar fi o valoare echitabilă.

Ce înseamnă echitabilă? Înseamnă să iei bani de acolo de unde sunt, doar pentru că s-au produs acolo, doar pentru că există mai multă eficiență într-o zonă economică sau în alta, nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică, este doar logica așa zisei colectări.

Părerea mea este că, dacă vor fi promovate aceste măsuri, încă nu putem fi siguri de ele, până nu le vedem în Monitorul Oficial, nu știu în ce formă, pentru că forma finală din Monitorul Oficial e posibil să fie diferită, efectele negative se vor manifesta, dacă forma rămâne, se vor manifesta foarte repede. Șansa de a genera un blocaj economic este foarte mare”, a spus consultantul fiscal Dan Schwartz, pentru televiziunea B1 TV.

Cum funcționează și cum sunt aplicate în alte țări europene impozitele pe extra-profiturile băncilor

Italia este cea mai recentă țară europeană care a impus băncilor o taxă excepțională într-o mișcare surprinzătoare asupra profiturilor lor, care au fost susținute de creșterile ratei dobânzii, pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare.

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat în noiembrie 2022 o taxă excepțională de 60% asupra firmelor energetice și băncilor, cu scopul de a strânge 3,4 miliarde de dolari în acest an din profituri considerate excesive pentru a finanța ajutor pentru persoanele și firmele afectate de creșterea prețurilor la electricitate și gaze.

Guvernul Ungariei a modificat taxele excepționale impuse sectoarelor cheie ale economiei într-un decret publicat în iunie, spunând că băncile își pot reduce plățile de taxe excepționale din 2024 cu până la 50% dacă își măresc achizițiile de obligațiuni guvernamentale ungare.

De asemenea, a impus o nouă „taxă socială” de 13% asupra anumitor tipuri de investiții, inclusiv note de investiții și câștiguri ale dobânzii la depozitele bancare.

Italia a aprobat pe 8 august un impozit unic de 40% asupra profiturilor pe care băncile le obțin din dobânzile mai mari și intenționează să folosească încasările pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare. Se așteaptă să încaseze mai puțin de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) din taxă, potrivit unor surse.

Parlamentul Lituaniei a aprobat în mai o taxă excepțională asupra veniturilor nete din dobânzi ale industriei bancare pentru 2023 și 2024, după o creștere bruscă a ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene.

Taxa de 60% din venitul net din dobânzi care depășește cu 50% media din ultimii patru ani este estimată să strângă 410 de milioane de euro pentru bugetul guvernului și va fi folosită pentru a stimula armata.

Spania intenționează să strângă 3 miliarde de euro până în 2024 din taxa excepțională asupra băncilor pe care a aprobat-o anul trecut, care impune o taxă de 4,8% asupra veniturilor lor nete din dobânzi și a comisiilor nete peste un prag de 800 de milioane de euro.

Guvernul suedez a început în ianuarie anul trecut o „taxă de risc” pentru instituțiile cu datorii legate de operațiunile suedeze de peste 150 de miliarde de coroane suedeze (14,1 miliarde de dolari) pentru a consolida finanțele publice și a crea spațiu pentru acoperirea costurilor pe care le-ar putea provoca o criză financiară.

Impozitul a fost egal cu 0,05% din pasive în 2022 și a crescut la 0,06% în 2023. Se așteaptă să strângă 6 miliarde de coroane suedeze pe an.
Marea Britanie nu a introdus o taxă excepțională bancară, dar din 2011 a perceput o taxă bancară introdusă ca răspuns la criza financiară, care se aplică activelor din bilanțul global ale băncilor britanice, precum și activelor aparținând operațiunilor britanice ale băncilor străine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`