O posibilă apariție a unei epidemii grave de coronavirus în România ar putea bloca complet activitatea băncilor fapt ce ar paraliza viața societății precum o știm noi. Despre un asemenea risc a vorbit și Nicolae Cinteză, șeful supravegherii din BNR, care a arătat că s-au luat la verificat toate băncilă privind posibilitatea continuării activităților în caz de pandemie.
”Colegii mei au primit ieri o dispoziție să ia la verificat fiecare bancă din punct de vedere al planului de continuitate al afacerilor (care stabilește scenarii de lucru în cazul apariției unor evenimente neprevăzute-n.red) să vedem dacă au trecut acolo riscul apariției unei pandemii. Unele au, iar altele poate că nu s-au gândit suficient de profund la asta. Noi, la Banca Națională am format deja o echipă care analizează ceea ce ar trebui să facem în eventualitatea aoariției unor evenimente de genul acesta (coronavirusul-n.red) și în două trei zile vom avea trase concluziile”, a declarat Nicolae Cinteză la o conferință organizată de revista Piața Financiară, citează Hotnews.
Acesta a prezentat și o situație extremă în care băncile ar putea să suspende complet relația cu publicul pentru o perioadă de două săptămâni cât ține carantina de coronavirus.
”Ieri am discutat cu domnul Oprescu (Sergiu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor- n.n.) despre problema coronavirusului despre aceste planuri de continuitate a afacerilor. Haideți să ne gândim: Ce se întâmplă dacă Doamne ferește se ajunge la o dezvoltare a problemei care să oblige băncile să închidă ghișeele? Se poate ajunge la situația în care se spune că de mâine timp de două săptămâni nu se mai lucrează cu publicul! Și atunci trebuie găsite soluții dacă nu le aveți deja incluse în planul respectiv. Vor exista neplăceri și probabil că în relațiile cu clienții o să aveți probleme pe partea de numerar sau de rambursări la credite”, a explicat șeful Direcției de Supraveghere din BNR.
În condițiile răspândirii în mod alarmant a epidemiei în Italia, Cinteză a arătat că oricând pot apărea cazuri și în România.
”Cred că e momentul ca aceste lucruri să fie bine analizate. Am foarte multe cunoștințe în Italia care o care discut de o săptămână încoace iar acolo lucrurile nu merg bine deloc. Mai devreme sau mai târziu probabil că se vor propaga niște viruși și pe aici. Înainte de a veni încoace am văzut la televizor o femeie luată din mall, în capsula aceea izolată. Asemenea lucruri pot crea panică. De fapt, panica asta a și început să se manifeste. Am fost aseară să îmi cumpăr niște prosoape de bucătărie din acela de hârtie. Toate cele 8 case erau ocupate cu câte 8-10 oameni, unii având și câte două coșuri. Noroc că erau și niște case de marcat din acelea la care să îți scanezi singur produsele. Lucrurile încep să o ia razna și trebuie neapărat să vă gândiți la ceea ce deja trebuia să aveți inclus în Business Continuity Plan”, a mai spus Nicolae Cinteză.
Reamintim că Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că niciuna dintre cele 13 persoane din Gorj testate nu au coronavirus. Mai sunt în lucru testele a 19 persoane din Gorj, care nu au fost contacți direcți. Nu avem nicio persoană pozitivă cu coronavirus, a insistat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.
În acest moment sunt 69 de persoane în carantină și peste 4.000 izolate la domiciliu. De asemenea, sunt 4.000 de locuri identificate în județe pentru cei care sunt în carantină.