Cursul monedei naționale raportat la euro va rămâne stabil în 2012, fiind așteptată o apreciere a dolarului care va ajunge la 3,4 lei și a francului elvețian la 3,3-3,4 lei, anticipează bancherii din România.
Analiștii financiari estimează că palierul că fluctuațiile cursului leu/euro vor fi mai mici decât cele din anul precedent, încadrându-se între 4,25 și 4,35 lei/euro. Finanțiștii avertizează că în acest context există totuși posibilitatea ca moneda națională să scadă ușor pentru perioade mai lungi către 4,4 lei/euro pe fondul tensiunilor din zona euro și a riscului perceput de investitori față de modelul de creștere economică al României.
Leul va pierde teren în fața dolarului și francului elvețian
Cursul leului față de dolarul american se va încadra între 3,1 și 3,46 lei/dolar, în timp ce cotația leului față de moneda elvețiană va fi de 3,4 lei/franc.
Anul trecut leul a înregistrat o scădere față de euro cu doar 0,8%, în raport cu dolarul american de 4,2% și cu 3,8% față de francul elvețian, pe fondul unei politici de protecție a monedei naționale a BNR.
ING Bank anticipează un curs al monedei naționale de 4,25 lei/ euro, aproape 3,3 lei/dolar şi de 3,4 lei/franc elveţian.
„Ne aşteptăm la o depreciere foarte modestă faţă de euro şi probabil concentrată către finalul anului pe fondul tensiunilor externe accentuate de incertitudinea obişnuită a unui an electoral. România a ajustat o parte notabilă a dezechilibrelor sale, însă modelul său de creştere economică continuă să pară riscant cât timp tensiunile din zona euro persistă”, a comentat Vlad Muscalu, economist la ING Bank, citată de zf.ro.
BCR se bazează în calculele sale pentru anul viitor pe un curs al monedei nașionale de 4,32 lei/euro şi 3,46 lei/dolar.
Florian Libocor, economistul sef al băncii BRD Societe Generale, anticipează un plafon stabil pentru leu între 4,1-4,3 lei/euro iar economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru este pregătit pentru un curs de 4,3 lei/euro.
Bancherii mizează pe forța BNR și pe banii FMI
În condițiile în care creditele luate în 2007 și 2008, de când leul s-a depreciate cu aproape 20% față de moneda unică europeană, apasă deja greu pe umerii populației, Uni Credit Țiriac anticipează că BNR nu va permite o deteriorare accentuată a monedei naționale și pariază pe un curs de până la 4,4 lei/euro.
„Chiar dacă neagă că ar exista un plafon pentru curs, este puţin probabil ca BNR să lase leul să treacă de nivelul de 4,4 lei pe euro mai mult de câteva zile, întrucât banca centrală se teme că portofoliul de împrumuturi în valută se va deteriora în continuare”, comenta în decembrie Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
RBS Bank anticipează un curs pentru anul viitor situate în jurul a 4,3 lei/euro, cu o apreciere a monedei naționale spre cotația 4,27 lei/euro spre sfârșitul anului.
„În ultimii trei ani atitudinea BNR cu privire la mişcările leului faţă de euro (prin declaraţii şi acţiuni pe piaţă) a indus ideea că rata de schimb nu coboară sub 4 lei/euro şi nu depăşeşte 4,4 lei/euro. Nu considerăm că BNR va apăra un anumit nivel de curs leu/euro, indiferent de context, dar, pe de altă parte, BNR nu este este clar confortabilă cu mişcări bruşte ale cursului de schimb”, consideră Cătălina Molnar, senior economist al RBS Bank.
Deși consideră că tensiunile de pe piețele financiare europene vor persista și în 2012 în contextual datoriilor suverane, Molnar consideră că BNR este bine pregătită să preia undele șocurilor externe, cu rezerva de 32 de milarde de euro iar ” sectorul bancar este bine capitalizat pentru a absorbi un astfel de şoc. România are un acord preventiv cu FMI şi Comisia Europeană – de 5 mld. euro – fonduri care vor deveni disponibile în cazuri speciale”.
Volksbank, prin intermediul economistului șef Melania Hăncilă anticipează pentru 2012 un curs stabil de 4,2-4,4 lei/euro, girat de eforturile BNR, care va susține moneda națională fără a pune presiune pe curs pentru a nu afecta interesele exportatorilor.
Hăncilă a explicat că, după cum era de așteptat, aplicarea noilor reguli bancare europene care permit reducerea provizioanelor băncilor, constituite pentru portofoliul decredite acordate, va produce o apreciere pe termen scurt a monedei naționale, dar transformarea sumelor mari din valută în lei se vor face cel mai probabil treptat pentru a nu afecta stabilitatea leului.
Ea anticipează pentru sfârşitul anului cotaţii de 4,25 lei/euro, 3-3,2 lei/dolar şi 3,3-3,4 lei/franc elveţian.