Bancheri şi lideri politici din Europa de Est discută la Viena starea economiei din regiune
Bancheri și politicieni din Europa de Est s-au reunit la Viena pentru a discuta despre susținerea creșterii economice, în contextul impactului austerităţii, încetinirii exporturilor şi retragerii finanţării de către unele bănci occidentale. Discuțiile privind starea economiei și dificultățile cu care se confruntă Europa de Est vor fi conduse de Ewald Nowotny, guvernator al Băncii Austriei şi membru în consiliul de politică monetară al Băncii Centrale Europene, şeful băncii centrale a Ungariei, Andras Simor, premierul leton, Valdis Dombrovskis, precum şi şeful UniCredit pentru afacerile din Europa de Est, Gianni Papa.
„Regiunea are nevoie să se gândească la noi motoare de creştere, întrucât precedentele, precum investiţiile străine directe, creditul bancar, sectoarele imobiliar şi construcţii, sunt moarte, iar şansele să revină curând sunt slabe. Ar fi periculos să te bazezi pe o revenire a zonei euro”, a declarat Tim Ash, analist pentru pieţe emergente la Standard Bank Londra.
Ca urmare a crizei economice globale, avansul economic înregistrat de Europa de Est a încetinit raportat la zona euro. Dacă acesta s-ar menţine, regiunea ar avea nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la nivelul de venit al uniunii monetare, scrie Bloomberg.
Pentru a obţine o creştere economică pe termen lung, guvernele din regiune trebuie să-şi reformeze economiile, inclusiv pensiile şi piaţa muncii, pentru a fi competitive la nivel global şi nu doar în Europa, notează sursa citată.