Banca Națională afirmă că România are nevoie de reforme serioase. „România este lanterna roșie a UE”

Banca Națională afirmă că România are nevoie de reforme serioase. „România este lanterna roșie a UE”
Banca Națională a României

România are nevoie de reforme serioase în mediul economic pentru a favoriza creșterea, de întărirea producţiei de tradables, dar și de schimbări în regimul fiscal. O analiză a BNR arată că „România este lanterna roșie a UE”, având venituri fiscale de 26-27% din PIB, transmite Știripesurse.

Reformele de care are nevoie România

Țara noastră are nevoie de reforme precum digitalizarea, reforma regimului fiscal, cheltuielile publice trebuie să fie mai eficiente, prioritizarea de investiţii orientate către tradables şi control riguros al realizării lor, evidențiază o analiză a BNR, coordonată de Daniel Dăianu,

Raportul susține nevoie reformelor privind salariile, pensiile, alocarea de resurse suplimentare pentru educație și sănătate, dar aceste modificări presupun venituri bugetare considerabile.

”România poate reveni la deficite de cont curent de sub 5% din PIB, cu o finanţare neproblematică în câţiva ani, dar avem nevoie de politici macroeconomice şi structurale adecvate. Un deficit de cont curent de 6% din PIB poate fi mai avantajos decât unul de 4 % din PIB dacă este finanţat în totalitate de investiţii directe, în timp ce cel de 4% este finanţat exclusiv prin îndatorare. Natura investitiiilor contează de asemenea; una este să investeşti în tradables, în high-tech, şi altceva în mall-uri şi zone rezidenţiale. Altfel spus, diavolul este în detalii”, se arată în raportul Final de pandemie şi economii care rezistă la şocul Războiului.

Banca Națională atrage atenția asupra deficitului bugetar structural mare, care s- accentuat prin diminuarea veniturilor fiscale.

”Regimul fiscal regresiv (cetăţenii cu venituri mici, sau modeste, plătesc proporţional mai mult decât cei cu venituri mari), erori în politică fiscală, puzderia de exceptări şi portiţe, au contribuit la accentuarea deficitului bugetar prin diminuarea veniturilor fiscale. Cu venituri fiscale de 26-27% din PIB (inclusiv contribuţii) România este lanterna roşie în UE”, se prezintă în analiza BNR.

Schimbarea fiscală poate aduce creșteri de 3% din PIB

O analiză din 2022 a Consiliului Fiscal relevă faptul că revederea regimului fiscal poate aduce venituri fiscale suplimentare de peste 3% din PIB în câţiva ani.

Totuși, venituri fiscale mai mari ar permite şi o politică care să aibă în vedere că înclinaţia spre consum a cetăţenilor cu resurse mici este considerabil mai înaltă decât a cetăţenilor cu venituri mari, ceea ce afectează dinamica importurilor.

Altă problemă este legată de industria agroalimentară care este subdezvoltată, în condițiile în care pământul agricol reprezintă 57% din suprafața țării.

De asemea, lipsește turismul de calitate care ar stimula „exportul intern”, iar românii cheltuie foarte mulți bani pe vacanțele în străinătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`