Ca urmare a creșterii inflației, Banca Națională a României (BNR) a tipărit mai mulți bani, iar acum avem în circulație numerar în valoare de peste 108 miliarde de lei. Acest lucru reprezintă o creștere de 14% în ultimii doi ani, relatează știrileprotv.ro.
Guvernul român are planuri de a limita tranzacțiile cu bani cash începând din 2024, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală. Limita pentru plățile cash la persoane fizice va fi de 5.000 de lei, ceea ce înseamnă că orice achiziție sau serviciu cu o valoare mai mare va trebui achitat prin card sau transfer bancar.
Economia teoretică clasică susține că tipărirea de bani poate contribui la inflație. Creșterea masei monetare poate avea un impact asupra prețurilor și valorii monedei naționale.
Un sondaj realizat de Asociația Română a Băncilor arată că, în ciuda eforturilor de reducere a tranzacțiilor cash, un număr semnificativ de firme (40%) încă plătesc salariile angajaților în numerar.
Inflația a fost unul dintre factorii care au determinat BNR să tipărească mai mulți bani, pentru a răspunde nevoilor economiei. Inflația poate determina creșterea cantității de bani în circulație.
„BNR a căutat să acopere necesarul de bani generat de creșterea prețurilor, prin tipărirea de bani pe care să-i pună în circulație. Cele mai importante cauze pentru generarea crescută de bani pe care populatia preferă să o țină țin de un grad de digitalizare scăzut. Neîncrederea în sistemul bancar, în mediul rural există foarte puține bancomate, oamenii preferă cash. Corupția manifestată prin valize cash”, spune Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE.