Bănca Mondială, temeri asupra riscului de recesiune

Bănca Mondială, temeri asupra riscului de recesiune

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, aflat miercuri la Universitatea Stanford, a declarat că ar putea dura ani până când producția globală de energie se va diversifica și nu va mai fi legată de Rusia.

Îngrijorările referitoare la situația țărilor sărace sunt majore în raportul Băncii Mondiale: „Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu o perspectivă extrem de dificilă pe termen scurt, conturată de creșterea bruscă a prețurilor la îngrășăminte alimentare și energie, de creșterea ratelor dobânzilor și a marjelor de credit, de deprecierea monedei și de ieșirile de capital”, a spus Malpass.

Oficialul a avertizat astfel că prelungirea acestui proces crește riscul de stagflație și recesiune în Europa în contextul în care economia Chinei încetinește iar cea americană s-a contractat în primele șase luni ale anului, relatează Reuters.

Consecințe grave pentru țările în curs de dezvoltare

Malpass a precizat că un raport al Băncii Mondiale, “Poverty and Shared Prosperity”, indică faptul că deceniile de progres în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015 iar pandemia COVID-19 a aruncat alte 70 milioane de oameni în sărăcie extremă.

Raportul citat va fi publicat săptămâna viitoare.

Datele indică și o scădere de 4% a venitului mediu global, prima scădere de când banca a început să măsoare acest indicator în 1990:

„Un pericol urgent pentru lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea bruscă a creșterii globale să se adâncească într-o recesiune globală”, a afirmat specialistul.

Va mai rămâne ceva, în criză, din capitalul statelor dezvoltate pentru cele sărace?

Malpass s-a arătat reținut asupra resurselor suficiente de capital pentru nevoile economiilor avansate – care au adoptat politici fiscale ce favorizează niveluri de îndatorare mai ridicate – sau ce va mai rămâne din acestea pentru nevoile țărilor subdezvoltate.

Malpass a îndemnat guvernele la găsirea unor soluții de reducere a inflației dincolo de creșterile puternic sincronizate ale ratelor dobânzilor aflate în curs de desfășurare, inclusiv prin creșterea eficienței fiscale pentru a direcționa mai mult cheltuielile către păturile sărace și vulnerabile, ajustări care ar îmbunătăți alocarea capitalului global spre o creștere venitului mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)