Un raport publicat de Banca Mondială luni, 6 ianuarie, arată că România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană și că în țara noastră o treime din populație e expusă riscului de sărăcie. În viziunea Băncii Mondiale, proasta guvernare și instituțiile neperformante stau în calea dezvoltării României.
Banca Mondială mai constată în raportul său, citat de HotNews, că decalajele semnificative între mediul urban și rural persistă. De asemenea, România a avut anul trecut cel mai mare decalaj de gen din UE în ceea ce privește participarea la forța de muncă.
Potrivit documentului, decalajul de prosperitate a fost de 1,9, ceea ce indică faptul că veniturile ar trebui să se dubleze aproape în medie pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari americani pe zi.
O altă constatare este că ritmul reducerii sărăciei a încetinit în 2024.
Instituția mai susține că România a înregistrat o creștere economică impresionantă, dar tot ne va fi greu să facem progrese în reducerea sărăciei dacă nu vor fi soluționate provocările legate de guvernare.
Banca Mondială consideră că guvernanța și constrângerile instituționale rămân principalele provocări în dezvoltarea țării. Ele împiedică potențialul României pentru o creștere mai puternică și mai favorabilă incluziunii, furnizarea de servicii publice de înaltă calitate pentru toți cetățenii, îmbunătățirea standardelor de viață pentru români din toate regiunile, crearea de locuri de muncă mai bune în sectorul privat și îmbunătățirea capacitatății de adaptare la și de atenuare a efectelor schimbărilor climatice și dezastrelor naturale.
Prin urmare, spune Banca Mondială, e nevoie de consolidarea instituțiilor pentru ca toți românii să aibă acces egal la servicii publice de înaltă calitate și oportunități de a-și valorifica potențialul.