Majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale din întreaga lume ar putea declanșa o recesiune globală în 2023, a declarat Banca Mondială, informează BBC.
Băncile centrale au majorat ratele „cu un grad de sincronizare nemaiîntâlnit în ultimele cinci decenii” pentru a face față creșterii prețurilor, a declarat aceasta.
Majorarea ratelor face ca împrumuturile să fie mai scumpe pentru a încerca să reducă ritmul de creștere a prețurilor.
Dar, de asemenea, face ca împrumuturile să fie mai costisitoare, ceea ce poate încetini creșterea economică.
Avertismentul Băncii Mondiale vine înaintea reuniunilor pe teme de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA și ale Băncii Angliei, care se așteaptă să majoreze ratele dobânzii cheie săptămâna viitoare.
Ratele la creditele ipotecare din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în timp ce inflația crește vertiginos
Joi, Banca Mondială a declarat că economia mondială se află în cea mai accentuată încetinire din 1970 încoace.
Potrivit unui studiu, „cele mai mari trei economii ale lumii – SUA, China și zona euro – au înregistrat o încetinire bruscă”.
„În aceste circumstanțe, chiar și o lovitură moderată a economiei globale în următorul an ar putea să o facă să intre în recesiune”, a spus aceasta.
De asemenea, Banca Mondială a făcut apel la băncile centrale să își coordoneze acțiunile și să „comunice în mod clar deciziile de politică” pentru a „reduce gradul de înăsprire necesar”.
Inflația, care reprezintă rata de creștere a prețurilor, a atins în ultimele luni cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani în SUA și Marea Britanie.
Acest lucru a fost determinat de creșterea cererii, pe măsură ce restricțiile legate de pandemii s-au atenuat, precum și de faptul că războiul din Ucraina a crescut prețurile la energie, combustibili și alimente.
Ca răspuns, factorii de decizie politică din băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a răci cererea din partea gospodăriilor și a întreprinderilor.
Cu toate acestea, creșterile mari ale ratelor cresc riscul de recesiune, deoarece pot provoca încetinirea economiei.
Cu toate acestea, în trecut, ele și-au coordonat acțiunile pentru a sprijini economia globală.
În 2007, o criză financiară globală a fost precipitată de o criză a creditelor ipotecare subprime în SUA.
Aceasta s-a transformat într-o prăbușire în toată regula după prăbușirea băncii de investiții Lehman Brothers în septembrie 2008.
O lună mai târziu, Fed, împreună cu Banca Centrală Europeană și băncile centrale din Canada, Suedia și Elveția, au redus împreună ratele dobânzilor cheie.
Într-un comunicat, acestea au afirmat că „intensificarea crizei financiare a sporit riscurile de scădere a creșterii și, prin urmare, a diminuat și mai mult riscurile de creștere a stabilității prețurilor”.
„Prin urmare, este justificată o anumită relaxare a condițiilor monetare globale”, au adăugat acestea.