Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari (Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 12.535 de dolari). Clasamentul se raportează la anul 2019.

Banca Mondială grupează economiile lumii în patru categorii de venituri – țări cu venituri mici, mijlocii inferioare, mijlocii superioare și cu venituri mari. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe VNB pe cap de locuitor în dolari â (folosind cursurile de schimb ale metodei Atlas) din anul precedent (adică 2019 în acest caz).

Cum se schimbă clasamantul

Potrivit instituției, clasamentul se schimbă din două motive:

în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor

pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație

Anul acesta zece țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Banca Mondială precizează că în clasificarea publicată nu este reflectat impactul COVID-19 (fiind vorba de anul 2019). Precizăm că Venitul Național Brut exclude investițiile străine.

Care sunt țările care au avansat la o categorie superioară

Țările care au avansat la o categorie superioară sunt Benin, Indonezia, Mauritius, Nauru, Nepal, România și Tanzania. Totodată, au fost plasate într-o categorie inferioară Algeria, Sri Lanka și Sudan.

În fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor. Revizuirile la metodele și datele conturilor naționale pot influența, de asemenea, VNB pe cap de locuitor. Datele actualizate privind datele VNB pe cap de locuitor pentru 2019 pot fi accesate aici.

Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație. Se utilizează deflatorul Special Drawing Rights (SDR), care este o medie ponderată a deflatoarelor PIB din China, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite și Zona Euro. În acest an, pragurile s-au majorat în conformitate cu această măsură a inflației. Noile praguri (care trebuie comparate cu VNB pe cap de locuitor în USD curent, metoda Atlas) sunt următoarele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:24 - Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
09:11 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,91% din secţii: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul 2. Candidata USR l-a depășit pe Ciolacu (PSD)
09:02 - Votarea în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Românii din diaspora l-au ales pe Călin Georgescu
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”
07:51 - Gelu Duminică, despre ascensiunea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
07:33 - Nicolae Ciucă, despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Este un eșec pe care trebuie să îl asumăm cu toții, începând cu mine și cu toată echipa de conducere a partidului”