Criza Greciei se adânceşte, iar Banca Centrală Europeană ar putea lua decizia-şoc de a opri furnizarea de lichidităţi pentru eleni, informează B1 TV. Conducerea instituţiei se reuneşte astăzi, pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
Este a doua lovitură primită de guvernul grec în aceeaşi zi, după ce FMI venise cu un nou avertisment dur. Fondul Monetar Internaţional nu va mai finanţa Grecia, dacă autorităţile de la Atena nu plătesc până marţi datoria de aproape 1,6 miliarde de euro.
Grecia se află la un pas de faliment, după ce negocierile din Eurogroup au eşuat.
Potrivit presei de la Atena, preşedintele Comisiei Europene va convoca de urgenţă o teleconferinţă cu principalii lideri europeni, după eşecul discuţiilor din Eurogrup.
Retragerea dezordonata a Greciei din uniunea monetara poate pune in pericol statele rasaritene foste comuniste, inclusiv Romania, potrivit unei analize realizate de Capital Economics.
Ultima lovitură pentru guvernul Tsipras este decizia care, potrivit presei internaţionale, ar urma să fie luată de oficialii Băncii Centrale Europene. Instituţia vrea să oprească alimentarea ţării cu lichidităţi, însă mai multe discuţii pe această temă vor avea loc în cursul zilei de astăzi.
„Grecia are de plătit o datorie către FMI. Vorbim despre plata a 1,6 miliarde de euro, scadentă marţi seara. Sunt bani datoraţi comunităţii internaţionale, inclusiv unor oameni care au un standard de viaţă mult mai mic chiar decât cel al grecilor. Eu sper ca datoria să fie plătită! În caz contrar, Grecia va rămâne membru al FMI, va fi reprezentată în consiliu, dar nu va mai avea acces la finanţare”, spune Christine Lagarde.
FMI nu va ajuta nici băncile elene, pentru necesarul imediat de lichidităţi, care va trebui în schimb acoperit de Banca Centrala Europeană şi de Banca Greciei.
În tot acest timp, poziţia guvernului grec pare de neclintit. Premierul Alexis Tsipras a făcut apel în faţa parlamentului de a spune NU ultimatumului creditorilor ţării la referendumul de duminica viitoare.
El s-a declarat convins că, ”a doua zi după un NU afirmat cu mândrie, forţa de negociere a ţării cu creditorii săi va fi întărită”.
„Sperăm să obţinem, un puternic şi unit „NU” propunerii creditorilor. Iar luni, ziua ce urmează referendumului, sperăm că o nouă cale se va deschide pentru ţara noastră, plină de dificultăţi, cu siguranţă, dar şi cu multe perspective””, spuen Tsipras.
Grecia se află în pragul falimentului, după ce negocierile dintre Eurogroup şi oficialii de la Atena au eşuat.
Miniştri de Finanţe din zona Euro au respins planul propus de Grecia si au anuntat că atitudinea oficialilor de la Atena a fost incorectă, în contextul în care europenii veneau cu un plan de salvare.
Guvernul elen ceruse o amânare de o lună pentru plata datoriei către Fondul Monetar Internaţional, pentru a se putea organiza referendumul în care populatia să fie întrebată dacă este de acord cu planul de salvare.
Parlamentul a aprobat acţiunea de dumiica viitoare pe tema propunerilor creditorilor internaţionali, dar oficialii europeni au criticat decizia.
„Propunerea celor trei instituții era inadecvată tehnic, nu ieșea nimic la calcule. Ceea ce ni s-a propus nu conţinea niciun plan pentru a restabili încrederea investitorilor, greci sau expaţi, sau pe cea a consumatorilor că următoarea perioadă de cinci luni va fi una de consolidare a economiei şi a depăşirii crizei. În schimb, urma să fim supuşi unei evaluări în mod constant, la fiecare câteva săptămâni MUSCA fără nicio perspectivă care să redea cuiva încrederea că nu vom trece din nou prin aceleaşi negocieri”, a declarat ministrul grec de Finanțe.
Ieşirea grecilor din zona euro ar putea avea repercusiuni şi asupra statelor din regiune. Retragerea dezordonată a Greciei din uniunea monetară poate pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, printre care şi România, arată o analiză a Capital Economics. Potrivit studiului, ţări din Europa de Est vor deveni vulnerabile, dacă problemele Greciei vor provoca stres financiar şi, ulterior, o creştere economică mai lentă în zona euro.