Eugen Teodorovici e de părere că înainte că România să intre în Schengen, trebuie să producem mai multă pălincă

Eugen Teodorovici e de părere că înainte că România să intre în Schengen, trebuie să producem mai multă pălincă
Sursă foto: Facebook / Eugen Teodorovici

Statul român trebuie să aibă o poziţie „tranşantă” în privinţa intrării în spaţiul Schengen, cum ar fi de exemplu să se asigure că în gospodării oamenii vor putea obţine o cantitate mai mare de pălincă, fără să fie accizată, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei întâlniri cu românii plecaţi în străinătate, de vineri, citat de Agerpres.

„Legat de Schengen, cred că o singură poziţie ne poate ajuta. De multe ori, ne trebuie o poziţie foarte tranşantă. O să vă dau un exemplu de poziţie tranşantă, mai ales că suntem în această zonă iubitoare de pălincă. Trebuie să ne luptăm ca în gospodării oamenii să poată obţine o anumită cantitate mai mare de pălincă fără să fie accizată, faţă de ce este astăzi în legislaţie.

S-a ridicat această problemă în întâlnirea de miniştri de Finanţe la nivel european când eu eram preşedintele acestor miniştri pe şase luni. (…) Am ajuns, în ultima fază, ca 100 de litri să se producă în gospodării, pe lângă ce e astăzi în Codul fiscal, şi ne-au blocat patru ţări – Cehia, Bulgaria şi încă două, că în Cehia au băut, s-au intoxicat doi.

Ce treabă am eu cu ce se întâmplă la tine în Cehia? La mine în România este mai mult decât o tradiţie pălinca, este un fel de a trăi, am încercat să le explic”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a adăugat că până când România nu este inclusă în spaţiul Schengen, România va vota negativ toate propunerile economice ale Bruxelles-ului și că, de fapt, intrarea României in Schengen a fost blocată”pentru alte interese”.

„Le-am dus pălincă tuturor miniştrilor de Finanţe să vadă ce şi cum. Zic: la noi în fiecare zi asta facem, aşa e la noi, nu exportăm, nu afectăm pe nimeni. Pentru alte interese, ne-au blocat.

Zic: ‘Bine, ok. Aveam la pachet două directive de modificat’. Am spus: ‘Bun, dacă pe asta nu faceţi cum am spus eu, atunci nici cealaltă, care era gata, nu trece.’

A sărit francezul, spaniolul: ‘Eugen stai puţin, că Preşedinţia…’

Asta nu înseamnă că nu pot să sprijin interesele ţării mele?

N-am cerut nimic în plus şi nu s-a trecut acea directivă care era gata, pentru că nu am trecut-o pe ăsta şi eu cât sunt ministru de Finanţe, până nu-mi scoateţi directiva pe acciză la pălincă şi pentru mine, eu vă dau voturi negative la absolut toate actele normative. Toţi miniştri de Finanţe ştiu.

Partea asta cu Schengen-ul la fel trebuie pusă. Nu avem asta, ne pare rău, unde ţine de votul României nu obţineţi nimic, pentru că totul este economic. Noi pierdem zilnic economic, sunt sume mari, totul e economic. Deci fermitate trebuie de multe ori, chiar dacă pare altfel decât regulile bisericeşti, dar trebuie să fim şi aşa, pentru că toţi fac în acelaşi fel”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`