Ministrul Finanțelor nu exclude demiteri în rândul bugetarilor pentru a acoperi găurile lăsate de guvernarea PSD: „E o restructurare a aparatului administrativ. Nu se va vedea în bugetul din acest an”
EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu,a vorbit joi într-o conferinţă de presă despre găurile lăsate la buget de către fosta guvernare PSD. Acesta a avertizat că dacă nu vor fi luate măsuri urgente în următoarele zile, România riscă săaibăun deficit care va depăşi 4% în acest an.
„Deficitul bugetar este la 2,84% la 10 luni şi este estimat la peste 4% la sfârşitul anului”, a declarat Florin Cîțum care a explicat că în ultimii trei ani, în România au existat două bugete paralele.
„A fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe”, a declarat ministrul Finanțelor.
Acesta a prezentat ca posibilă soluție pentru depășirea impasului cele11 miliarde din economie care nu au fostcolectați.
„O mare parte din acest deficit s-a întâmplat în ultimele zile, după căderea Guvernului PSD. Omare parte din cheltuieli au fost făcute atunci sau în ultima perioadă au fost efectuate plățile pentrufacturi, contracte”, a mai spus Florin Cîțu.
Întrebat dacă eliminarea din sistem a unor angajați va fi luată în calcul pentru a rezolva problema deficitului, ministrul nu a exclus această variantă pentru viitor.
„Eliminarea din sistem a unor angajați nu este de fapt o eliminare ci o restructurare a aparatului administrativ. Nu se va vedea în bugetul din acest an, ci în viitor. Sunt câteva soluții pe care le voi discuta cu ANAF și când vom avea soluții concrete le vom prezenta”, a declarat ministrul Finanțelor.
În ceea ce privește situația altor cheltuieli bugetare legate de creșterile salariale, a sporurilor sau a majorării punctului de pensie, ministrul Finanțelor a sugerat că aceste măsuri adoptate de vechea guvernare vor fi menținute și că se va respecta legislația asumată deja politic în Parlament.
„În fondul de rezervă mai sunt 4 milioane de lei, dar o să ne plătim toate facturile. Vom folosi bufferul pentru scăderea deficitului în ultima lună a anului şi mai căutăm şi soluţii la ANAF . Există două probleme găsite, de care nu ştiam, cea mai mare fiind deficitul de la bugetul de pensii, de 2,9 miliarde de lei. Bugetul de anul viitor va fi construit pe legislaţia actuală. La rectificarea bugetară vom vedea şi ce facem cu primăriile care au rămas fără bani”,a declarat ministrul Finanțelor.
Întrebat dacă se gândește la un împrumut de la Fondul Monetar Internațional (FMI), Florin Cîțu a respins această variantă.
„Nu. Vorbesc de piețele financiare. Vrem să le spunem adevărul, situația reală, și cum vom corecta pe viitor Am avut cea mai mică dobândă la un împrumut în euro din istorie, 0,24%”, a mai declarat ministrul.