EXCLUSIV ONLINE // Legătura dintre Ambasada Georgiei și firma care a devenit, peste noapte, cel mai mare importator de gaze din România / Gazul provine, cel mai probabil, din Rusia (FOTO)

Publicat: 11 09. 2019, 12:48

EXCLUSIV ONLINE // O companie cu doar doi angajaţi este unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România, într-un context în care ţara noastră a crescut de câteva sute de ori importurile de gaze, unele aduse de la un client fidel al Federației Ruse.

Este vorba despre firma „Valahia Gaz SRL„, care a importat cantităţi mari de gaze prin punctul de interconectare cu Ungaria.

Potrivit datelor oferite de analiştii STRATFOR, Ungaria este, însă, o ţară care depinde în proporţie de 100% de gazele ruseşti. Prin urmare, se poate concluziona că o parte din aşa-zisele gaze din Uniunea Europeană (aşa cum au fost ele prezentate de ANRE) sunt, de fapt, gaze de provenienţa rusească.

Coincidenţă sau nu, unul dintre angajaţii companiei „Valahia Gaz SRL” este georgianul Dimitri Msuknishvili. Un angajat cu acest nume figuerază drept angajat al Ambasadei Georgiei din România şi, potrivit informaţiilor de pe site-ul acesteia, are avea funcţia de „Manager Financiar”.

B1.ro a intrat în contact telefonic cu AmbasadaGeorgiei, care însă a precizat că Dimitri Msuknishvili „se aflăîn concediu”.

Al doilea angajat al companiei „Valahia Gaz SRL” (şi totodată administratorul firmei) este Spiridon Damian, cetățean român.Cine ar fi acesta? Potrivit unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti din 17 martie 2009, am vorbi de un fost colaborator al Securităţii. Curtea de Apel a confirmat atunci concluziile Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Câteva date financiare despre compania „Valahia Gaz SRL”

  • Conform Risco.ro, compania „Valahia Gaz SRL” a fost înfiinţată în anul 2017.
  • Are doar doi angajaţi.
  • Cu toate că era o companie foarte tânără şi cu doar doi angajaţi, „Valahia Gaz SRL” a avut, în 2018, o cifră de afaceri de 341 de milioane de lei.
  • Potrivit datelor oferite de Romanian-companies.eu, compania „Valahia Gaz SRL” avea în 2018 datorii de 23.186.597 de lei.
  • A avut, de asemenea, şi pierderi de 9.475.965 milioane de lei.

Situaţia financiară i-a permis acestei companii să concureze cu giganţi precum Engie, E.ON sau OMV Petrom Gas.

Foto: Sediul gigantului rus Gazprom din Moscova (sursă foto: hepta.ro)

Pe ce loc se aflăcompania „Valahia Gaz SRL” în topul importatorilor din România

Surprinzător, compania cu doi angajaţi s-a clasat în topul primilor trei importatori din România timp de mai multe luni din 2019, de regulă clasându-se în topul primilor doi importatori. Dar „Valahia Gaz SRL” a fost în topul importatorilor şi în anul 2018.

Astfel, în luna mai, „Valahia Gaz SRL” a fost al doilea lea importator, cu o pondere de 41,16% din totalul gazului adus în România din afară.

Sursă foto: ANRE

În luna aprilie, „Valahia Gaz SRL” a fost primul importator, cu o pondere de 51,47% din totalul gazului adus în România din afară.

Sursă foto: ANRE

În lună martie, „Valahia Gaz SRL” a fost al doilea lea importator, cu o pondere de 29,38% din totalul gazului adus în România din afară.

Sursă foto: ANRE

În luna februarie, „Valahia Gaz SRL” a fost al treilea lea importator, cu o pondere de 12,74% din totalul gazului adus în România din afară.

Sursă foto: ANRE

În luna ianuarie, „Valahia Gaz SRL” a fost al treilea lea importator, cu o pondere de 12,30% din totalul gazului adus în România din afară.

Sursă foto: ANRE

De unde a venit tot acest gaz

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), cea mai mare parte a gazului importat de România în ultimele luni a venit din Uniunea Europeană, iar o mică parte a provenit din Federaţia Rusă.

Este, însă, discutabil exact ce înseamnă „gaz din Uniunea Europeană” ţinând cont că inclusiv importurile de gaz rusesc ale Uniunii Europene au crescut.

În plus, cele mai accesibile pieţe de import pentru România sunt ţările din estul şi centrul Europei, tari care importă preponderent tot gaz rusesc (o excepţie o face Italia, care are şi alte surse). De altfel, numai puţin de 40% din gazul consumat de Uniunea Europeană în primele trei luni ale acestui ani au provenit din Rusia (ponderea este cu 5% mai mare decât în 2018).

Pentru a clarifica sintagma de „gaz din Uniunea Europeană”, B1.ro a contactat, de mai multe ori, atât telefonic, cât şi în scris, Ministerul Energiei (încă din data de 22 iulie), însă până acum nu am primit răspuns. De asemenea, nici ANRE nu a dat un răspuns până acum.

Faptul că „Valahia Gaz SRL” a importat gaz din Ungaria are, totuşi, potenţialul de a indica faptul că gazele „europene” sunt, în realitate din Rusia.

Foto: Reţeaua de gazoducte a Europei (sursă foto: ethz.ch)

Cine au fost miniştrii Energiei în ultimii ani

În decembrie 2016, ministru al Energiei a fost numit Toma-Florin Petcu, membru ALDE şi al Camerei Deputaţilor.

În ianuarie 2018, ministru al Energiei a fost numit Anton Anton, de asemenea membru ALDE şi al Camerei Deputaţilor. El a demisionat pe 26 august 2019.

Foto: Anton Anton, fostul ministru al Energiei (sursă foto: Facebook / Ministerul Energiei)

O posibilă corelație cu situația politicăinternăa Georgiei

De precizat că Dimitri Msuknishvili a fost trimis la Ambasada Georgiei din România într-o perioadă în care în Georgia la guvernământ se afla (şi încă se află) Partidul „Visul Georgian”.

Această formaţiune politică a venit la putere în Georgia în 2012, după ce a câştigat alegerile în fata partidului preşedintelui anti-rus, Mikheil Saakashvili.

Aproape imediat, Partidul „Visul Georgian” a trecut la o detensionare a relaţiilor cu Federaţia Rusă, cele două state reluând schimburile comerciale – sistate în timpul lui Mikheil Saakashvili.

Mai mult decât atât, a fost emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Mikheil Saakashvili, care s-a văzut nevoit să fugă din ţară în Ucraina.

De altfel, în 2019, Georgia a cunoscut mai multe proteste de stradă îndreptate împotriva guvernului. Ele au izbuncit după ce un parlamentar comunist rus a vizitat Georgia şi i s-a permis să stea pe scaunul preşedintelui parlamentului georgian. În cadrul demonstraţiilor, guvernul a fost acuzat de subordonarea intereselor ţării celor ale Rusiei, ajugandu-se în cele din urmă la demisiile mai multor oficiali.

Foto: Fostul preşedinte anti-rus al Georgiei, Mikheil Saakashvili

Despre acest subiect au mai scris Profit.ro şi Hotnews.ro.