Avocatul Gheorghe Piperea: Este ilegală „exportarea” creditelor. Poate se interesează și DIICOT de fenomen
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai cunoscuți avocați în procesele dintre clienți și bănci, afirmă că exportarea creditelor prin cesionarea contractelor către unități din afara țării este ilegală.
Potrivit acestuia, cesionarea ridică o mulțime de probleme legale, ba chiar aspecte infracționale, de competența DIICOT, scrie paginadebanci.
Practica de cesionare a creditelor considerate de risc, precum cele în franci elvețieni a fost foarte răspândită în România.
„Mai ales în cazul în care se cesioneaza în afara României credite aflate în plată (adică acelea care nu sunt în default), practica „exportării” acestor contracte este ilegală, întrucât ocoloesc, prin fraudă la lege, mai multe tipuri de norme. Spre exemplu, atunci când aceste cesiuni se fac fără știrea consumatorului, i se înclacă acestuia dreptul la informare cu privire la creditor. E posibil ca legislația protecției consumatorilor în țara de „export” să fie mai blândă cu băncile, de unde un prejudiciu adus drepturilor și intereselor consumatorului român care ar avea în România un regim mai favorabil, mai restrictiv pentru banci. Dacă țara de „export” nu este membră a UE, atunci cesiunea contractului anihilează în întregime dreptul uniunii europene, care protejează consumatorul, ceea ce face ca cesiunea să fie nulă.
În altă ordine de idei, este posibil ca niște avocați „deștepți” ai băncilor să susțină că, dacă se formulează reclamații în România, atunci acestea ar trebui soluționate în țara de „export”, ceea ce ar face deosbit de dificil dreptul la petiționare. Costurile administrative și legale ar fi mult mai mari. Și mai delicat ar fi dacă în contract s-ar stabili o comeptență de soluționare în favoarea instanței de la sediul bancii/spv-ului (special purpose vehicle – companie înființată special pentru a administra credite neperformante – n.red.), ceea ce ar anihila dreptul de acces la justiție al consumatorului”, a declarat avocatul pentru sursa citată.
Gheorghe Piperea afirmă că cesiunea este permisă dacă se face cu un afiliat al băncii, totuși, contractul trece la cesionar așa cum era la cedent.
„OUG 50/2010 stabilește că, deși cesiunea este permisă dacă se face cu un afiliat al băncii chiar și fără acordul prealabil al consumatorului, totuși contractul trece la cesionar exact așa cum era la cedent. Deci și rescadențarea, și emitarea altor documente ce țin de executarea/negocierea contractului, se fac în aceleași condiții. În plus, indiferent de sediul cesionarului, eu consider că tot legislația noastră internă se aplică (cu excepția cazului în care legislația străină ar fi mai favorabila consumatorului)”, a mai afirmat Piperea.