Avocatul Gheorghe Piperea i-a contrazis pe reprezentanții băncilor, printre care și pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), cu privire la legislația Uniunii Europene, aceștia afirmând că legislația prevede în mod explicit conversia creditelor doar la cursul curent, și nu la cel din data acordării, relatează Pagina de Bănci.
Astfel, Piperea a făcut referire la Directiva 2014/17/CE, care urmează să intre în vigoare cel mai târziu în anul 2016 și pe care băncile au invocat-o în mai multe rânduri în apărarea lor, cu precădere atunci când în Parlament s-a discutat posibilitatea de legiferare a conversiei la cursul istoric.
”Nu este adevărat că această Directivă ar interzice conversia creditelor la cursul din data acordării acestora. Dimpotrivă. Aceasta este o speculație ușor de demontat a apărătorilor băncilor recalcitrante … Directiva nu stabilește acest lucru nici măcar la nivel principial”, spune avocatul.
Încă din preambulul Directivei se face referire la existența unei legislații de protecție a consumatorilor bancari încă din anul 1987 și la ignorarea acesteia de către bănci și chiar de către statele membre ale Uniunii.
”Conform Directivei 2014/17/CE, consumatorii, și nicidecum banca, au dreptul să ceară conversia, în timp ce banca are obligația să îl informeze imediat pe consumator că urmează o creștere severă sau explozie a cursului. În acest moment și în aceste condiții consumatorul are dreptul să ceară conversia, iar aceasta se va face la cursul din acel moment din trecut. Nu la 4 luni distanță, nici la 4 ani, nici la 7 ani după apariția riscului de explozie a cursului, ci la acel moment din trecut când a apărut riscul”, explică Piperea.
Mai mulți reprezentanți ai BNR și ai băncilor comerciale au atras atenția că o eventuală lege privind conversia creditelor la cursul istoric ar încălca Directiva 2014/17/CE, deoarece aceasta ar prevede că orice conversie se poate face doar la cursul zilei.
Însă, ei nu au precizat faptul că autoritățile europene includ în mod explicit în Directivele privind protecția consumatorilor posibilitatea ca statele membre să adopte legi mai favorabile consumatorului, acestea nefiind, prin urmare, în contradicție cu legislația europeană.
Astfel, el îl sfătuiește pe Mugur Isărescu să își concedieze avocații care l-au indus în eroare.
”Legiuitorul european nu putea fi atât de naiv sau atât de absurd încât, într-un instrument legislativ în care cel protejat e consumatorul și nu banca, să prevadă o soluție în defavoarea consumatorului. Și, de altfel, nu a făcut-o. Numai că BNR, chiar prin vocea Guvernatorului, v-a lăsat să credeți altceva. Domnul Guvernator ar trebui să își concedieze de urgență avocații, pentru că l-au indus în eroare”, consideră Gheorghe Piperea.