Avertisment sumbru din partea economiștilor: Un 2018 de coșmar pentru români

Publicat: 18 12. 2017, 11:10

2018 arată bine în statistici şi în grafice. Realitatea însă este că anul viitor se anunţă a fi unul de coşmar pentrui români. Guvernul Tudose mai mult ia decât dă, scriu analiştii economici. În ciuda creşterii PIB şi a majorării salariilor, economia românească se bazează prea mult pe consum, în timp ce încasările la buget sunt nesatisfăcătoare şi inflaţia începe să ne pună probleme.

Creşterea economică din primele nouă luni este de 6,9 la sută, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar pe întregul an este estimată o creştere a PIB de până la 6,5 procente. Dar asta numai pe hârtie. În realitatea însă majorarea se bazează pe consumul gospodăriilor, în timp ce investiţiile în economie nu au adus decât vreo 10%. Adică sunt ca şi inexistente.

O altă bilă neagră pentru guvern o constituie încasările la buget care sunt nesatisfăcătoare. În primele zece luni ale lui 2017 veniturile bugetare au fost cu 0,9% din PIB mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la încasările din TVA, accize şi impozitul pe profit, în timp ce contribuţiile din asigurări au urcat cu 0,4% din PIB.

Şi la exporturi stăm bine. Dar tot doar pe hârtie. Companiile autohtone au vândut peste hotare mărfuri de peste 52 de miliarde de euro. Apare însă şi reversul medaliei, am importat cu 10 miliarde mai mult.

Raportat la produsul intern brut, deficitul comercial la finele anului va depăşi, cel mai probabil, 6%, ceea ce este un nivel destul de îngrijorător.

Guvernul se poate lăuda şi cu salariile, care au crescut cu peste 13 procente în ultimul an. Numai că recenta modificare prin care contribuţiile sociale trec în întregime în sarcina angajatului ar putea face ca, în unele cazuri, salariile nete să scadă de la începutul lui 2018.

Cu toate astea a crescut numărul de salariaţi. Potrivit INS, în octombrie 2016 erau 4,74 milioane de salariaţi, iar un an mai târziu numărul lor urcase la 4,87 milioane.

E singurul plus adus de guvernul Tudose de altfel. Pentru că dacă ajungem la preţuri ne izbim de o creştere a acestora. În noiembrie 2017 preţurile erau cu 3,2% mai mari faţă de noiembrie 2016, iar până la finele anului, există şanse ca diferenţa să mai crească. Unul dintre cele mai neplăcute efecte ale inflaţiei este creşterea indicelui ROBOR, de care sunt legate dobânzile celor mai multe credite în lei, ceea ce are deja un impact devastator asupra ratelor românilor.