Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus la Tribunalul Bucureşti cererea de deschidere a procedurii de faliment a Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus la Tribunalul Bucureşti cererea de deschidere a procedurii de faliment a Astra
Foto: psnews.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus la Tribunalul Bucureşti cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări.

Acțiunea se explică în contextul în care ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a companiei a eşuat.

„Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost depusă de ASF ieri, 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti”, a declarat şeful Serviciului de Comunicare al ASF, Silviu Udroiu, într-un răspuns pentru Mediafax.

Acţiunea ASF vine la numai o zi după ce Astra şi acţionarii sai, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei 2034 a ASF, prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

Actionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis cu câteva zile înainte de anunţul ASF că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, până în septembrie 2016, solicitând totodată ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în luna mai.

De asemenea, Adamescu a cerut autorităţii să-i permită asiguratorului să preia AXA Life Insurance.

Astfel, cei doi acţionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei să contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevăzută ca necesar pentru majorarea de capital, proces eşuat la finele lunii august, dar în două etape.

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară începând din februarie 2014, având că administrator special firma KPMG Advisory.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`