Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a vorbit despre limitarea plăților cash, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a sugerat că măsura ar fi trebuit respinsă de CCR.
Întrebat despre efectele măsurii și despre eventualele modificări vehiculate, Augustin Zegrean a spus: „Așa se întâmplă, vedeți, când nu se respectă nimic. Nu poți să legiferezi după ureche, din fuga calului nu iese nimic bun. Noi le-am spus, dar nimeni nu ne-a ascultat. Le-am spus și azi, tot nu ne-au ascultat. Gândiți-vă că 400 de deputați și senatori împreună au citit – sau cel puțin presupunem că au citit – această asumare de răspundere”.
„Nimeni n-a văzut ce se poate întâmpla? Nu trebuie multă minte să înțelegi ce fac băncile când le dai această ocazie, când le ridici mingea la fileu. Era normal. Reacția băncilor este normală”, consideră Zegrean, fost președinte al CCR.
„Nu atât neconstituționalitatea acestei legi, cât modul de a nu lua în seamă nimic, facem totul să treacă, să bifăm că am făcut, și acum vin și caută argumentul sau soluții și să scape de mesajul acesta. Vedeți că nimeni nu mai recunoaște? L-am văzut și eu ieri pe primul-ministru spunând la o întâlnire cu o parte din populația României că nu îi oprește nimeni să aibă cash în buzunare (…). Nu este în regulă, pentru că întotdeauna când faci un proiect de lege trebuie să ai un studiu de impact. Nimeni n-a făcut niciun studiu”, a continuat el.
„În țările mari din Occident, și știu bine situația cel puțin în Franța, durează doi-trei ani până se adoptă o astfel de lege cum au adoptat ei acum, până fac toate studiile de impact și după aceea fac studii de impact, studiu posterior, după adoptarea legii. La noi azi o facem, mâine o dregem, mâine o stricăm, e bine și așa. Constituția îi oprea din start să facă asta”, a mai declarat Augustin Zegrean.