PSD a reuşit să obţină un rezultat istoric în alegerile parlamentare din decembrie 2016 militând în campania pe un program de guvernare în care promiteau creşteri de salarii şi de 25% pentru profesori.
Doar că într-un an, PSD a ratat că acestea au fost doar cifre de campania, iar prin măsurile fiscale implementate nu doar că nu a adus nimic semnificativ în buzunarele românilor, dar în unele categorii de bugetari chiar au produs scăderi salariale.
Profesorul universitar Claudiu Turcuş, angajat la Universitatea Babeş-Bolyai şi lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune, arată că în loc să primească 25% în plus precum s-a promis, în realitate a luat mai puţin bani decât în trecut.
„PSD a dezinformat lucrătorii în sectorul public că vor avea salarii mai mari cu 25% pentru că un brut mărit înseamnă același impact și în salariul net. Este efectiv o minciună premeditată în spiritul legii. PSD a redus cota unică de la 16% la 10% – un dezastru fiscal care crește gap-ul dintre cei cu venituri reduse și cei cu venituri foarte mari. Impoziul progresiv, ca în TOATĂ Europa civilizată, rămâne încă un subiect tabu. PSD a tăiat bonurile de masă angajaților din sectorul public, luând aproximativ 250 lei/lună din veniturile celor care beneficiau de ele. PSD a dezinformat că în sectorul public veniturile mici vor crește consistent, acesta fiind un efect al noii ordini fiscale. N-au crescut – cel puțin în învățământ – mai mult de 100 lei. De la 1600 lei pentru un profesor debutant, la 1700 lei. Mi-e și jenă să scriu cifrele astea. Revin la povestea mea: am luat în februarie cu 80 lei în minus. E puțin, dar având în vedere că în iulie 2017 am fost MINȚIT că voi încasa cu 750 lei mai mult, mi se pare un motiv suficient de consistent să îmi îndemn colegii să se solidarizeze cu protestul FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ)”, arată profesorul universitar într-un mesaj publicat pe Facebook.