Au început controalele privind CALITATEA alimentelor importate din Uniunea Europeană!
Echipe mixte ale Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),Protecției Consumatorilor (ANPC) și Ministerului Agriculturii au început să verifice calitatea produselor alimentare venite din UE, anunță Pro Tv.
Decizia vine în contextul în care liderii statelor din grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au cerut Uniunii Europene să acționeze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunța, în urmă cu o săptămână, că se va constitui “un colectiv de muncă” format din reprezentați ai ministerului, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru a se stabili dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri și în România.
De asemenea, și Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a anunțat că va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare.
Potrivit unui document citat de Profit.ro, echipe mixte ale ANSVSA, ANPC și Ministerului Agriculturii și-au propus să identifice produsele alimentare obținute de către operatorii din domeniul alimentar din alte state membre ale Uniunii Europene, care sunt comercializate pe piața din România și despre care exista suspiciuni că ar avea o calitate îndoielnică în raport cu înscrisurile de pe eticheta.
Acțiunile de control, respectiv de recoltare de probe au fost declanșate la începutul acestei luni, “probele fiind transmise spre analiză către laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor”.
România a fost inclusă într-un grup alcătuit din autorități competente din state membre precum Germania, Franța, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, în luna martie, la un studiu inițiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în contextul scandalulului produselor alimentare de proastă calitate destinate statelor membre UE mai sărace.