Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru RCA. La propunerea Ministerului Finanțelor, plafonarea tarifelor se va face pe o perioadă de șase luni.
Decizia a fost luată ca urmare a evoluțiilor din ultima perioadă pe piața RCA și pentru „protecția populației”. Se pare că societățile care depășesc tarifele de referință ar putea fi amendate de la 1000 la 50.000 de lei, potrivit realitatea.net.
Ministerul Finanțelor, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, au elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor RCA. Noile tarife de referințe au fost publicate astăzi pe site-ul ASF.
„Este vorba de un proiect de limitare a acestor tarife, care va avea aceste tarife de referinţă pe care un auditor independent le calculează. Venim cu această propunere având în vedere evoluţiile din ultima perioadă pe piaţa RCA şi pentru protecţia populaţiei”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general pe sectorul de asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Autoritățile au propus ca pentru persoanele fizice tariful maxim să fie plafonat la nivelul tarifului de referință, pentru clasa bonus/malus B0. Asiguratorii pot aplica bonus/malus în funcție de istoricul de daună al asiguratului.
Un șofer de până la 30 de ani, având o mașină cu capacitate cilindrică de 1.200 mc sau mai mică, ASF avea în august o primă brută de referință de 1.129 lei. Ministerul Finanțelor propune acum pentru același tip de asigurat un tarif plafonat de 1.286 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 13%.
Vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, PERSOANE FIZICE:
Vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, PERSOANE JURIDICE
Restul tarifelor ASF pot fi consultate AICI.