Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, a vorbit vineri, pentru B1 TV, despre prețurile produselor alimentare, dar și despre măsurile luate de Guvern, mai ales cea privind salariul minim în agricultură și industria alimentară. Acesta a spus că unele decizii au fost luate fără cap.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
În prag de sărbători pascale, prețurile la alimente au explodat. De exemplu, un kilogram e miel a ajuns să se vândă și cu 65 de lei în supermarket-urile din România, scrie playtech.ro.
Carrefour – 49,9 lei/kg
Kaufland – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel
Lidl – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel
Lidl – 59,99 lei/kg, sfert posterior de miel
Lidl – 64,90 lei/kg, organe de miel
Lidl – 19,90 lei/kg, cap de miel
Cora – 49,99 lei/kg, sfert anterior de miel
Cora – 54,99 lei/kg, sfert posterior de miel
Cora – 55,59 lei/kg, organe de miel
Cora – 10,99 lei/kg, cap de miel.
Iar în supermarketul Auchan, preţul unui miel întreg la vrac (de 12 kilograme) este 600 de lei noează adevărul.ro.
„Vreau să vă spun că, din studiile pe care le-am făcut la piață, e aproape dublu (prețul la carnea de miel). Dacă anul trecut era 25 până în maxim 30 de lei un kilogram de carne de miel, azi e 45 – 50 și în unele hypermarketuri peste 50.
(La piețe diferența de preț e mai mică) pentru că e producătorul. Dacă am fi organizat niște târguri cum se făceau în anii trecuți, multe târguri în foarte multe localități, probabil prețul era puțin sub, dar oricum un preț foarte mare în comparație sau ținând cont de venitul pe care românii îl au azi, un venit destul de scăzut și cred că azi niciun român nu-și permite sau sunt puțini care-și permit să cumpere un miel.
Vânzările, din punct de vedere al cantităților, vor scădea pe fondul creșterii prețurilor. Nici Guvernul și nici nimeni nu poate interveni că efectele negative ale creșterii prețurilor la cereale, furaje și tot ce a însemnat influență negativă, creșterea prețurilor la alimente nu le poate opri nimeni și vedem o parte din efecte azi”, a declarat Dragoș Frumosu, pentru B1 TV.
„Până la urmă azi, dacă discutăm despre efectele negative și măsurile luate de Guvern, o parte evident sunt bune și probabil se vor regăsi ca efecte pozitive în prețurile alimentelor. O parte sunt luate sau cu greșeli sau fără cap sau din cauza faptului că nu au fost cunoscute legile.
Vă spun în premieră: s-a stabilit ca salariul minim pentru agricultură și industrie alimentră să fie 3.000 de lei. Industie alimentară e cod CAEN 10, sectorul se numește industrie alimentară a băuturilor și tutunului. Din punct de vedere al codului CAEN, ele s-au împărțit în cod CAEN 10 și cod CAEN 11. Sunt subramuri ca apa minerală, băuturile nealcoolice, berea care n-au intrat în această modificare legislativă pentru că sunt din alt cod CAEN.
Probabil cei care au discutat legea, inclusiv Camera Deputaților, nu au știut că industria alimentară a băuturilor și tutunului e generată de mai multe coduri CAEN pe care tot politicienii le-au făcut acum câțiva ani. Se va crea o mare problemă, că sunt angajați care nu vor beneficiia de aceste prevederi”, a mai explicat Dragoș Frumosu.