Guvernul României a inițiat o modificare la legea cardului de energie, un ajutor în valoare de 1.400 de lei, acordat românilor cu venituri mici.
În prezent acești bani se primesc în două tranșe, de câte 700 de lei fiecare, pentru plata facturilor la energie, curent sau restante, notează antena3.ro.
Cardul de energie poate fi folosit pentru plată prin trei metode: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.
Conform proiectului de ordonanță aflat în dezbatere publică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) intenționează să extindă tipurile de energie pentru care se poate utiliza cardul de energie de la stat.
Mai exact, în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi cardul se vor introduce și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.
De asemenea, termenul „lemn de foc” va fi clarificat, acesta incluzând și lemnul rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, dar și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn destinate încălzirii locuințelor.
Pentru a fi acoperite din banii de la stat, se pare că facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023.
Noua ordonanță clarifică faptul că plățile pentru datoriile la energie nu pot include penalități sau alte daune sau dobânzi de întârziere, care vor fi în sarcina beneficiarului sprijinului.
În plus, OUG 166/2022 primește o altă nouă prevedere, care stabilește că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat, potrivit avocatnet.ro.