Asiguratorii nu au bani în caz de cutremur: Specialiștii din construcții avertizează că refacerea României după un cutremur major ar dura extrem de mult (VIDEO)

Asiguratorii nu au bani în caz de cutremur: Specialiștii din construcții avertizează că refacerea României după un cutremur major ar dura extrem de mult (VIDEO)
Foto: Arq.ro

Românii au ajuns la mila cutremurelor. În cazul producerii unui seism, asemănător celui din ’77, mii de imobile din toată țara s-ar putea prăbuși. Iar de construcția altora sau despăgubirea oamenilor, nici vorbă!

Societățile de aigurări au un deficit de capital de 10 miliarde de lei! O spune chiar Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să oblige asigurătorii să remedieze această problemă, informează B1 TV.

Potrivit specialiștilor din construcții, refacerea României după un cutremur major ar dura extrem de mult.

Un test comandat de autoritatea de supraveghere financiară a scos la iveală o situaţie alarmantă.

Într-un scenariu în care România ar fi afectată de un cutremur major sau de inundaţii extrem de severe, asiguratorii nu şi-ar putea respecta obligaţiile asumate prin poliţele de asigurare.
Dezastrul de mediu ar fi astfel completat de lipsa banilor şi de ineficienţa deja dovedită a autorităţilor. Lucru care ar bloca, efectiv, reconstruţia ţării.

”Ar dura probabil foarte mult să ne revenim pentru că neavând toate instrumentele societății reglate corespunzător probabil nu vom fi capabili decât să contabilizăm pierderi. Asta probabil ne va ocupa cel mai mult timp”, spune Tiberiu Andrioaiei, secretar general patronat firme de construcții.

ONG-urile acuză încetineala autorităților în derularea planurilor de consolidare a clădirilor cu risc crescut de prăbușire în caz de cutremur. În București, într-un an, abia dacă se consolidează undeva la 4 imobile, dintr-un total de câteva sute.

”În București avem în jur de 400-500 de imobile pe cale de a se prăbuși. Multe dintre ele și fără calamități naturale, pur și simplu cad din picioare. La nivel național acest număr îl putem înmulți cu un indice de 10-15, așa că vă dați seama că putem ajunge la 4-7000 de imobile care pot să cadă oricând în România”, afirmă Dan Trifu, reprezentant ONG.

”Vorbim totuși și de construcții strategice. E vorba de infrastructură sau clădiri care aparțin industriilor care și acelea au rol important. E vorba de energie, de acele coșuri de la centralele termice care nu au mai fost remediate de foarte mult timp, ori acestea au rolul ca în cazul unui eveniment imp sa fie poata rezista, sa funcționeze pt salvarea vieții”, subliniază Tiberiu Andrioaiei, secretar general patronat firme de construcții.

În timp ce autoritățile acuză lipsa fondurilor necesare, ONG-urile le recomandă.fondurile europene.

”Avem aceste axe europene care ne permit să restaurăm, să consolidăm tot ce înseamnă aceste case sau imobile care sunt puse în pericol, și cu o contribu8ție minimă din partea statuluyi sau a autorității locale”, mai spune Dan Trifu, reprezentant ONG.

Asiguratorii nu au bani în caz de cutremur: Specialiștii din construcții avertizează că refacerea României după un cutremur major ar dura extrem de mult

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`